– Det kan ikke bli bedre enn dette. På Sjåmoen er det masse snø, og vi har startet lasting og lossing, forteller snøgeneral Frode Gullhav i Helgeland Event (HEV).

Han har hatt ansvaret for å skaffe snø i mange år, og det er ikke snakk om kunstsnø.

– Vi er så heldig at vi har Sjåmoen nært, og der samler vi sammen snø og laster bilene. Mosjøen slalåmklubbs tråkkemaskin er i gang på jordene på Sjåmoen, og en veldig positiv gjeng frakter snøen ned til byen. Her venter Håvard Vatshaug med Vefsn kommunes tråkkemaskin, og han har årelang erfaring med å bygge løypa slik den skal være, sier Gullhav.

Daglig leder i HEV, Olav Aleksander Benjaminsen, ser fram til travle dager og mye å glede seg til.

– 1000 løpere

– I løpet av Barneskirennet, Extra Skolesprinten, Bedriftsstafetten, Ungdomssprinten og selve showrennet får bortimot 1000 gå på ski i løypa. Dette skjer hvert år, og jeg tror folk syns det er greit at vi fyller byen med snø et par dager. Rigginga av stadion og hele løypa er i gang, og nå er det bare å krysse fingrene for brukbart vær, sier Benjaminsen.

– 1500 kubikkmeter

Frode Gullhav forteller at det trengs rundt regnet 1500 kubikkmeter snø for å lage ei løype som er en halv meter dyp. Med stor kapasitet på transporten vil det si om lag 120 lass.

– Det ser ikke ut til at det blir verken regn eller vesentlig smelting, og da trenger vi ikke legge et så tykt lag med snø. Det blir også veldig spennende å lage ei rundløype med mange svinger og urfordringer, sier han.