– Jeg ble så sint at jeg holdt på å revne da jeg fikk vite at de skulle kutte i antallet utgivelser. Avisen kan jeg ikke være uten, og jeg er veldig glad i Helgelendingen.

Det forteller Henny Larsen (90). Hun er en av de faste brukerne på Parken dagplasser, og var blant dem som satt lutter øre da sjefredaktør Jonas Brække og markedssjef Ellen Strøm Brodtkorb fra Helgelendingen kom på besøk på fredag.

Der redegjorde de for prosessen bak avgjørelsen om å gå ned fra fire til to papirutgaver, og Brække fortalte at han selv i all sin tid har vært en trofast leser av det trykte ord.

– Jeg har stor forståelse for at mange av dere reagerer som dere gjør, men slik utviklingen er nå har vi ikke lenger muligheten til å gi ut papiravisen like ofte. Vi ønsker selvsagt å ha en papiravis så lenge som mulig, og ved å ta dette grepet forlenger vi levetiden, sa Brække som ga avdelingen et nytt nettbrett i et forsøk på å få brukerne til å bli mer digitale i stedet.

– Jeg har forståelse hvorfor ting blir som de er, men det digitale er ikke noe for meg. Sønnen min er heldigvis på nett, så jeg får heller lene meg litt på han framover, sa Larsen.

Les også

«For å trygge papiravisa videre, må vi gjøre noen endringer»

Viktig tilbud

Psykiatrisk hjelpepleier Trine Drevland var den som kontaktet avisen etter at nyheten om frekvensreduksjon ble kjent. Hun forteller at høytlesning av papiravisen er et av dagens store høydepunkt, og at det er noe som fører til mye diskusjon rundt bordet.

– Det er ingen tvil om at dette er en viktig del av tilbudet vårt her, og jeg tror ikke alle skjønner måten det bidrar til å la brukerne holde seg i vigør. Det er en flott måte å holde seg oppdatert på, og det er mange problemer som løses her, sier Drevland som mener dårlig syn og manglende tekniske kunnskaper gjør at det å lese nyhetene digitalt ikke er like enkelt for alle eldre.

– Men nå skal vi som jobber her også sette oss inn i bruken av nettbrettet, slik at de som kommer hit i alle fall skal få bli oppdatert på det som skjer.

– Så må vi jo ikke glemme at papiravisen ikke forsvinner. De utgavene som kommer to dager i uka blir fyldigere enn dagens fire utgaver, så det vil fortsatt være mye stoff de som kommer hit kan kose seg med, skyter sjefredaktør Brække inn.

Heldigital

Bjørg Pedersen (94) er en av de eldre på avdelingen som allerede er pålogget digitalt. Hun kommer opprinnelig fra Lofoten, og gjennom abonnementet sitt er hun hyppig innom både Helgelendingen og Lofotposten for å få med seg siste nytt.

– Jeg abonnerer faktisk ikke på papiravisen engang, og har kun et digitalt abonnement. Jeg kan ikke brøkdelen av det andre kan, men jeg har fått hjelp av sønnene mine, så litt får jeg til, sier Pedersen som sitter hjemme og leser. Hvis hun ikke får sove om natta er det også nettbrettet hun tar fram, og da leser hun litt i avisa før hun legger seg igjen.

– Men her på Parken er det noe helt eget med papiravisen og den kosen det gir. Her diskuterer vi og ler sammen, så vi kommer nok til å merke at det blir færre utgaver.

På Parken dagplasser er det aktiviteter hver dag det er åpent. Torsdag er bowlingdag, og vi ble med på ei økt.

Les også

Tilbudet som deltakerne er kjempefornøyde med, var truet i fjor: – Hadde jeg ikke vært her hadde jeg bare sett i veggen