Gå til sidens hovedinnhold

Farevarsel: Venter enorme bølger

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologene venter høye bølger, høy vannstand og kraftig vind. Oransje farevarsel for høy vannstand i Nordland og Trøndelag.

(Nettavisen): Kraftig vind opp i liten storm, økende vannstand og høye bølger er ventet å skape utfordringer langs deler av norskekysten lørdag. Det er et stort lavtrykk som treffer land rundt Lofoten og Vesterålen lørdag kveld som skaper uværet, og det er områdene sør for lavtrykket som er vindutsatt. Lavtrykket er omfattende og ligner de som typisk opptrer på høsten og tidlig vinter.

- Vi har ute gult farevarsel for kraftig vind i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland og vurderer Nordland nå, sier statsmeteorolog Magnhild Svanevik til Nettavisen fredag formiddag.

13 meter høye bølger

Rett før klokka 14 kommer Meteorologisk institutt med sin varslede oppdatering: Det er sendt ut farevarsel på oransje nivå for høy vannstand i Nordland og Trøndelag. Det blir også store bølger inn mot kysten. I Nordland ventes bølger opp mot 13 meter.

I Trøndelag er vannstanden estimert til 50-60 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, den ventes å være på sitt høyeste mellom klokka 12 og 14. I Nordland er det estimert vannstand til 50-70 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, med maksnivå lørdag ettermiddag mellom 13 og 15, opplyser meteorologene på met.no.

- Kortvarig opp i sterk storm

Meteorologene venter vindøkning langs kysten allerede fredag kveld, og det ventes etter hvert opp i liten storm og full storm på de mest utsatte stedene. Det er Møre og Romsdal og etter hvert Trøndelag og Nordland som er mest vindutsatt.

- Det kan komme opp i full storm på dagen lørdag i Møre og Romsdal og Trøndelag. Kortvarig kan det bli sterk storm ytterst på kysten, sier Svanevik.

Vinden ventes deretter å dreie utover kvelden, og da er det Nordland som ventes å få den kraftigste vinden.

- Lørdag på dagen ventes sørvestlig liten storm, dreiende til full storm på kysten mot kvelden. Vi vurderer oransje farevarsel for Nordland, opplyser statsmeteorologen.

Bølger, vind og vannstand

I tillegg til vind, er det høye bølger og høy vannstand med i meteorologenes vurderinger.

- Det ventes høye bølger opp mot 13 meter langs kysten av Nordland lørdag. I tillegg er det varsel om kraftig pålandsvind. Områdene og faregradene har vi ikke bestemt oss for ennå, sier meteorologen til Nettavisen ved 10.30-tiden fredag.

Hun forteller at høy vannstand kan bli en utfordring fra Møre og Romsdal og nordover.

Også Østlandet vil kjenne på lavtrykket som kommer inn mot helga. Fra lørdag ettermiddag ventes lokalt kraftige vindkast på rundt 20 meter i sekundet. Kraftigst blir det i indre og nordlige strøk, heter det i en melding fra Meteorologisk institutt på Twitter fredag ettermiddag.

Kommentarer til denne saken