Han har engasjert seg i Hope Mosjøen skole i Gambia siden 2012, og tar takknemlig imot 10.000 kroner fra Fru Haugans Hotel. De har gitt penger til foreningen flere ganger tidligere og gjentar bedriften under Tenn et lys 2020.

– Mange gode formål

– Vi har sans for det de driver med. De er flinke. Det er ikke alle veldedige organisasjoner som drives så bra som dette, begrunner hotelldirektør Ellen Løvold Strand – og får støtte fra markedssjef Sverre Haakon Løvold Strand.

– Dette er en organisasjon som ikke bruker penger på administrasjon, det føler vi oss trygge på. Koronapandemien gjør at vi må grave dypere i lommen for å kunne bidra, men dette er faktisk et prosjekt som trenger pengene mer enn oss.

– Foreningen gir ungene en utdannelse og det er viktig, melder styremedlem Rune Jacobsen – og legger til at alle elevene får ett daglig måltid inkludert.

– Utdannelse er viktig for å bekjempe fattigdom, påpeker Ellen.

– Målet vårt er å hjelpe ungene der de er og gjør det levelig for dem. På grunn av koronatiltak må vi ha færre elever i klassen – maks 22 stykker – og vaktmesterkontoret brukes som et sjette klasserom, sier Håvard.

Hope Mosjøen skole er for elever i alderen 6 til 9 år.

– For mange er dette den eneste utdannelsen de får. Mange ville vært gatebarn uten, fordi foreldrene ikke har råd til offentlig skole.

– Hva skal dere bruke de 10.000 kronene på?

– Vi har hele tiden behov for penger til å drive skolen, så de går til mange gode formål. Uten sånne bidrag går ikke drifta rundt, sier Eide – som gjerne tar imot flere månedlige sponsorer.

– Kanskje et julegavetips? sier Ellen.

– Vi har mye å lære

Hope Mosjøen skole oppsto som følge av en ferietur til Gambia i 2010, og for initiativtaker Håvard Eide har det blitt en nokså arbeidskrevende hobby.

– Hva gjør at du holder på?

– Jeg synes det er en givende sak. Vi får til noe og jeg føler at vi gjør noe bra.

– Gambia er et fantastisk fint land med flotte folk som er positive og glade til tross for utfordringene. Det er ren mental hygiene å komme ned dit og lade opp. Det gjør at arbeidet er verdt det. Vi har mye å lære av gambierne.

Styret i Helgeland Afrikaforening er Håvard Eide, Rune Jacobsen, Linda Westby, Gunn Helen Søfting og Kyrre Forland.

Tenn et lys 2020

Tenn et lys er Helgelendingens innsamlingsaksjon til alle frivillige som bidrar til å gjøre vår landsdel til et godt sted å bo.

I advent gir vi bort markedsføringsplass til en verdi av kroner 300.000 kroner, og oppfordrer regionens næringsliv til å gi det samme til gode lokale formål.