Folk fyller bedriftens konteinere med søppel

RYDDEJOBB: Randulf Stensen (t.h.) og Per Johansen på Expert Elektroland i Mosjøen er lei av å bruke arbeidstida til å kaste andre folk sitt søppel. Stensen mener en felles mottaksstasjon kanskje kunne ha løst problemet. Foto: Privat

RYDDEJOBB: Randulf Stensen (t.h.) og Per Johansen på Expert Elektroland i Mosjøen er lei av å bruke arbeidstida til å kaste andre folk sitt søppel. Stensen mener en felles mottaksstasjon kanskje kunne ha løst problemet. Foto: Privat

Artikkelen er over 4 år gammel

– Tomme malingsspann, bilstoler, pizzaesker og annet husholdningssøppel har ingenting i våre konteinere å gjøre, sier en oppgitt Randulf Stensen ved Expert Elektroland i Mosjøen.

DEL

Det har vært et tilbakevendende problem for byens elektroforretninger at publikum fyller konteinerne med avfall som ikke har noe der å gjøre.

– Gjennom returordningen for elektroavfall, er vi pliktige til å ha ei mottaksordning for varesortiment som vi selger. Og det er helt greit. Ordningen koster ikke oss noe ekstra. Men når vi må bruke ansatte til å rydde og kaste avfall som ikke har noe i konteinerne våre å gjøre, blir det både kostbart og tidkrevende for oss, sier Stensen som kan fortelle om mye rart som havner i bedrfitens to konteinere.

– Det kan være alt fra lysarmatur, tomme malingsspann, bilstoler og frysere fulle av mat, sier Stensen som innrømmer at merkingen ved konteinerne kunne vært bedre.

– Vi har satt opp skilt hvor det står at man skal ta kontakt med betjeningen for å kaste elektroavfall i våre konteinere. Det er det kanskje en person i måneden som gjør. Men vi er ikke vanskelige. Hvis folk ringer og spør om de kan kaste ting der i helgene, får de selvfølgelig lov til det. Men man kan stille spørsmålstegn ved folkeskikken hos folk når det ser ut som dette etter ei helg, sier han.

Elektroforhandlerne plikter også å ta imot el-avfall fra bedrifter. Men bare hvis bedriften kjøper en ny, tilsvarende vare samtidig.

– Kan det være aktuelt å sette opp videoovervåking ved konteinerne?

– Det tror jeg er lite gunstig. Det er bedre at folk kaster det de skal, og ikke mer, sier han.

Fakta

Alle butikker i Norge som selger EE-produkter er pliktige til gratis å ta imot utrangert utstyr av samme type som de forhandler.

Butikkene har plikt til å ta imot utstyret selv om du ikke har kjøpt det hos dem, og de kan heller ikke nekte å ta imot utstyret selv om det er av et annet merke eller fabrikat enn de selv forhandler.

Den ubegrensede mottaksplikten gjelder husholdningsavfall.

Artikkeltags