Gå til sidens hovedinnhold

«Etter hva jeg har forstått truer ikke vindmøller noen menneskers liv»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når ikke annet nytter tas Vår Herre til hjelp. Motstanden mot vindkraft på Øyfjellet tas stadig til nye høyder. I slutten av mars (29.03) tok Fjeldavli i et innlegg i Helgelendingen Vår Herres siste ord på korset til inntekt for motstanden mot vindkraft på Øyfjellet. Ikke vet jeg hva slags hjelp hun forventet derfra, men så langt later det til å utebli. Så 14 dager senere (13.04) forsøker den gode Evensen å forklare at vindkraft nærmest er største motstander mot det grønne skifte. Ikke godt å vite hva det neste blir.

Jeg er stort sett enig i alt negativ som kan fabrikkeres om vindmøller; uberørt natur ødelegges, fugler drepes, næringer (rein og sau?) trues og ikke minst pengesterke folk i utlandet hover inn inntekter. Men så er det slik at noe er verre enn alt dette. Trusselen om klimaendringer som etter alle sannsynligheter vil kunne gjøre store deler av kloden ubeboelig for 3 eller 4 generasjoner etter oss! Klimaendringer skjer allerede; det har allerede ødelagt mer natur enn vindmøller noensinne vil klare, det har allerede utryddet flere arter (til vanns, i luft og til jords) enn vindmøller noen gang vil klare. Den har allerede ødelagt dyrkbar jord omkring i verden og forårsaket store flyktningstrømmer simpelthen fordi det ikke lenger kan produseres mat der de flytter fra.

Mange mennesker er døde som følge av jord og leirras, uvær og oversvømmelser forårsaket av klimaendringer. Etter hva jeg har forstått truer ikke vindmøller noen menneskers liv.

Så burde selvsagt våre styrende makter vært like forutseende som de var på 60-tallet når Staten tok kontroll over oljevirksomheten. Da ville gevinsten kunne havnet i et vindfond til glede for framtidige generasjoner, i stedet for å havne i dype lommer i utlandet.

Vår tids viktigste naturvern- og miljøsak er kamp mot klimaendringer. Da trenger vi både mange vindmøller til lands og til havs, renoverte kraftverk, solenergi og mye mer om generasjoner etter oss skal kunne leve på en klode som ikke lenger er truet av klimaendringer. Så Fjeldavli og Evensen; omfang vindmøllene og rett heller oppmerksomheten mot klimaet.

Morten Isaksen

Kommentarer til denne saken