Gå til sidens hovedinnhold

Etter at Geir Waage signerte er alle ordførerne på Helgeland enige i en sak: – Dette oppropet er et historisk dokument

Alle 18 ordførere på Helgeland har skrevet under et opprop for å gjenreise Høgskolen i Nesna.

For abonnenter
(iSandnessjøen)

(RanaBlad): – Det er ikke mange store politiske saker vi kan enes om på Helgeland, så dette er svært gledelig, sier Arna Meisfjord og Siril Finne fra Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.

Mandag fikk de underskriften til Rana-ordfører Geir Waage (Ap) i kampen for å gjenreise høyere utdanning i Nesna.

18 underskrifter

Med det har folkeaksjonen med å reise rundt og personlig besøkt samtlige 18 ordførere på Helgeland, fått deres underskrifter i et opprop om å gjenreise Høgskolen i Nesna. De har reist med bil, båt og ferge i løpet av de siste to ukene. Den ene dagen dro de i rib fra Nesna til Herøy, Dønna, Lurøy, Træna og Rødøy på en 12-timers tur.

– Vi er takknemlig for alle som har tatt imot oss og dette oppropet er et historisk dokument. Du er nå den 18. ordføreren som skriver under for å gjenreise Høgskolen i Nesna, sa Meisfjord til Waage før han signerte.

(Saken fortsetter under bildet)

Geir Waage har en spesiell historie ettersom han i to perioder har sittet i høyskolestyret på Nesna og særlig i sine første år som politiker jobbet han mye med høyere utdanning.

Waage sier at det ikke er noen motsetning med å støtte høyere utdanning på Nesna og samtidig jobbe for å utvikle Campus Helgeland i Rana.

– Da Nord Universitet tok over ble det sagt at det skulle skape vekst og videreutvikling, men for å gjøre en lang historie kort, så har det motsatte skjedd. Arbeiderpartiet i Rana var tidlig ute å støttet Nesna, og det er viktig å understreke at et enstemmig kommunestyre i Rana også støtter Nesna i denne saken, sier Waage.

Lærermangel

Han sier at alle kommuner på Helgeland mangler lærere både i barnehage og skole, og at Helgeland har mistet et verdifullt miljø og solid kompetanse med at Nord Universitet har lagt ned utdanningen på Nesna.

– Med grønt skifte og batterifabrikk er det stort behov for utdanning innen økonomi og teknologi, men det miljøet som er lagt ned på Nesna er ikke flyttet til Mo. Vi må derfor ha begge delene, sier Waage.

Både Meisfjord og Waage påpeker behovet for et regjeringsskifte for å kunne gjenreise utdanningen på Nesna.

– Ap sentralt med både Jonas Gahr Støre og Bjørnar Skjæran er tydelige på at vi må gjenreise Nesna som studiested, sier Waage.

Meisfjord og Finne sier de også har støtte fra andre kommuner.

– Utdanningen på Nesna har vært viktig særlig for distriktskommuner i hele landet. Blant annet har Meløy tatt kontakt med oss, sier Meisfjord.

Kommentarer til denne saken