Et statsbudsjett for en sterk kommuneøkonomi!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rødt la fram sitt alternative statsbudsjett i forrige uke. Hvis det hadde blitt vedtatt ville det betydd 21,7 millioner i økte frie inntekter til Vefsn kommune neste år. Det ville ha fjernet grunnlaget for både skolenedleggelser og kutt i kommunale tjenester. Våre alternative statsbudsjetter de siste årene ville gitt en helt annen kommuneøkonomi både her og i resten av landet.

Rødt sitt alternative budsjett viser en helt annen retning enn regjeringen. Det er et radikalt og realistisk budsjett, med offensive velferdsreformer og rettferdig miljø- og klimapolitikk for folk flest. Det viser at det er mulig med en målrettet politikk som gjør avstanden mellom folk mindre, både i by og bygd, og mellom fattig og rik.

Budsjettet er basert på beregninger fra Finansdepartementet. Vi bruker ikke «lekepenger», men går heller ekstra varsomt fram for å sikre at finansieringen holder. Budsjettet er en gjennomførbar plan for hvordan vi på ett år kan snu forskjellsutviklingen og gjøre en positiv forskjell i hverdagen for folk flest.

Høyresiden skremmer med at Rødt vil øke skattene, men der regjeringen har stått for skattekutt til de rike og velferdskutt for folk flest, vil Rødt at spesielt de én prosent med størst formue og høyest inntekt – over 2 millioner – skal bidra vesentlig mer til fellesskapet. De med gjennomsnittlig eller lav lønn – under 600 000 i året – vil ikke få økt inntektsskatt. Dette gjelder om lag tre av fire med skattbar inntekt.

I tillegg øker vi fagforeningsfradraget til 8000 kroner, reduserer bunnfradraget i reisefradraget slik at flere får skattefradrag for reiseutgifter til jobb og øker fradraget for enslige forsørgere tilsvarende manglende prisjustering siste fem år.

Milliardærene vil merke Rødt sin politikk. Folk flest kan derimot se fram til milliarder til viktige skritt i retning av gratis tannhelse, gratis barnehage og andre velferdssatsinger i by og land. Skattekuttene siden årtusenskiftet, som først og fremst har kommet de rikeste til gode, gjør at vi i dag har nesten 60 milliarder mindre årlig til fellesskapet. Det trengs et krafttak for å snu en utvikling hvor velferden uthules og vanlige folks problemer overses.

En av de største satsningene i Rødt sitt budsjett er derfor å flytte penger fra staten og til kommunene i form av økte frie inntekter, inkludert økt distriktstilskudd. Rødt øker også kompensasjonen til kommuner som har mistet inntekter etter at regjeringen fjernet eiendomsskatt på verk og bruk. Dette er viktig både for Vefsn kommune og andre industrikommuner. Til sammen øker Rødt overføringene til kommune- og fylkessektoren med 13 milliarder kroner.

Heldigvis kan vi snart få et regjeringsskifte, men enda viktigere er det at vi får et politisk retningsskifte. Rødt er klare for å gjøre vår del av jobben.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken