– Vi pleier å være her tre-fire uker hver sommer, og det er mitt andre hjem, sier Espen som i vinter viste seg fram som førsteårs senior i langrennssporet. Det ble en 12. plass på 10km fristil i NM på Lygna og sammen med lillebror Daniel gikk han Fet skiklubb inn til en 9. plass i NM Teamsprint på vårparten. Fet skiklubb ligger i nærheten av Lillestrøm

– Jeg var i god form i starten og slutten av sesongen. Midt i var det heller labert, sier Espen som satser heltid på langrenn.

– Det skal jeg gjøre et par år for å se hvordan det kan gå. Jeg har studert litt etter videregående, men nå er det heltidssatsing som gjelder. Jeg skal legge på 100 treningstimer i forhold til tidligere, sier han.

Espen forteller at pappa Alf Morten vokste opp i Åkervika, og sammen med mamma Beate og resten av familien er det sommerferie i Hattfjelldal som gjelder.

– Det er litt mer vær enn vi er vant til i Lillestrøm, men hele familien liker seg på heimgården til pappa. Jeg kaller det til og med badeferie, selv om det kanskje ble lite av det i år. Jeg kan ikke huske en like våt juli noen gang, sier Espen som er godt kjent i kommunen etter utallige treningsturer.

– Søndag ble det en langtur til Susendal før vi satte oss i bilene og kjørte sørover mandag.

Lørdag var det motbakkeløpet Hatten Opp som ble treningsturen til Espen. Han har løyperekorden fra 2020, og det var tredje gang han var med på Hatten Opp.

– Jeg tror jeg var litt stinn av mengdetrening i helga, og ble litt skuffet over tida som var nesten to minutter bak løyperekorden. Det var kanskje litt bløtere og lit gjørme i første del av traseen i år, men jeg burde kanskje ha løpt litt raskere, sier han.

Satsing på å bli topp i langrenn i Norge er en knallhard affære. Espen skriver under på det.

– I vinter fikk jeg et brutalt møte med nivået i Norge. Som førsteårs senior er det ikke lett å hevde seg, men jeg hadde et lite håp om å gjøre det såpass godt at jeg kunne representere i U23 VM som gikk nesten på hjemmebane. Etter sesongåpningen var jeg i nærheten, men da jeg ikke klarte å følge opp etter Beito og den første norgescupen ble det ikke VM på meg. Men jeg har to år igjen i U23 og har som mål å klare det, sier Espen Aakervik.

Hatten Opp 2022
1. Espen Aakervik 31:23
2. Yngvar Alexander Hansen 33:14
3. Kristoffer Åkvik 33:50
4. Ståle Sirijord 38:47
5. Nick Decroix 39:21
6. Ole-Magnus Sirijord 39:42
7. Halvor Espen Aakervik 39:52
8. Magnus Hanem 40:50
9. Marius Myklebust 41:15
10. Dyveke Aakervik 46:24
11. Øystein Sirijord 47:15
12. Per Steinar Sirijord 47:55