Gå til sidens hovedinnhold

"Er det slik at det plutselig er lov og greit for voksne og henge ut mennesker på sosiale medier"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rollemodeller

Nå tenker jeg vi skal dra fokuset litt bort fra politikerne og tenke over egen atferd. Det er greit å være misfornøyd, sint, lei seg og irritert. Det er greit å ytre sine egne meninger så lenge man ytrer seg på en saklig måte.

Fra man begynte i barnehagen lærer man kardemommeloven, og kanskje er det slik at man glemmer den når man blir voksen, men jeg kan sitere den viktigste strofen:

~ man skal ikke plage andre man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil ~

Denne strofen har et viktig og fint budskap, men det virker slik at når man er voksen har den null betydning, hvorfor det? Er det slik at det plutselig er lov og greit for voksne og henge ut mennesker på sosiale medier? Er det slik at det er greit å bruke sosiale plattformer for å mobbe og være usaklig? For hvis dette er tilfelle så må jeg ærlig innrømme at jeg har gått glipp av noe. Sist jeg sjekket så var det slik at vi lærte barna våre at vi ikke skulle mobbe, at hvis vi ikke kan si ting « Face to face» så skal man heller være stille, ikke sette seg ned bak en skjerm og et tastatur å lire av seg usakligheter.

Er det virkelig slik at barn i 2020 og framover skal lære seg dette? Skal man lære dem at det er greit å sitte bak en skjerm og et tastatur for å lire av seg usakligheter mot andre mennesker?!

Jeg har selv en gang tilhørt ei av bygdene i nordkommunen, jeg skal etter hvert etablere meg og har alltid hatt et ønske om å komme tilbake til bygda mi. Etter å ha observert hva som bor i enkelte folk der oppe, må jeg si at jeg er oppriktig flau, skuffet og sint over å representer nordkommunen. Det er ikke slik jeg husker menneskene derfra. Jeg ønsker ikke at mine barn skal vokse opp i et miljø med den holdningen til andre mennesker. Det er ikke varmt og inkluderende slik jeg husker min barndom.

Greit nok at det er mange følelser involvert når man blir berørt, men det er ikke slik at nordkommunen er de eneste som blir berørt av budsjettkuttene, det berører samtlige innbyggere i kommunen. Registrerer at andre som er berørte parter behersker seg og opptrer saklig ute på de sosiale plattformene. Det er forståelig at man kjemper for det man tror på og det som står en nært, men å være usaklig og rett og slett slem er dårlig moral og gir utad et dårlig inntrykk.

Til alle som er foreldre må dere ikke glemme at barna tar etter dere, så det er kanskje på tide å seg selv i speilet, og tørre å spørre seg selv etter om deres egen holdning og oppførsel er noe dere kan akseptere fra deres egne barn. Er det greit at barnet ditt sitter hjemme og legger ut slemme kommentarer eller ytringer om eksempelvis en i klassen eller på fotballaget, på Facebook eller Snapchat?

Er det greit at barnet ditt bruker stygge ord mot andre? For er det en ting man ikke kommer unna, så er det den digitale verden. De sosiale plattformene er kommet for å bli, og det kommer sikkert flere i framtiden. Barna kan ikke velge bort den digitale verden, men må lære seg og bruke den på en forsvarlig måte og da trenger de gode rollemodeller og det er det de voksne som må være, foreldre, lærere, forbilder og forskjellige miljøer som er naturlig i et barns oppvekst.

Hvis du tror at når du sitter med din smarttelefon eller nettbrett mellom hendene og skriver usaklige innlegg på din facebookprofil, så håper jeg at du snart våkner, går bort og ser deg selv i speilet, og vær ærlig med deg seg, vær så snill.

Spør deg selv: er det greit slik jeg holder på ???

Med ønske om ei rolig og fredfull høytid for alle innbyggere i Vefsn fra en som gjerne vil tilbake til Vefsn

Kommentarer til denne saken