Gå til sidens hovedinnhold

Er debatten på villspor?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til «Søttar på villspor på Øyfjellet» av Tor Evensen, Motvind Bevar Øyfjellet, torsdag 27. mai.

Innlegget starter med; ««Har ikke sett en rein» innlegget fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) i Stortinget 25. mai går direkte mot alle faglige vurderinger som er gjort i saken.»

Hva har faglige vurderinger med om jeg har sett rein eller ikke? Nei, jeg har aldri sett rein i området, det er min subjektive oppfatning i saken, og det jeg sa er min egen opplevelse.

Hvorfor ble i det hele tatt rein på Øyfjellet debattert?

Jo, rett og slett fordi representanten fra SV, Lars Haltbrekken, i sitt innlegg sa at denne utbyggingen er ett overgrep mot reindriften. Rødt sin representant, Bjørnar Moxnes, fulgte opp med at dette er en rasering av naturen og midt i flytteveien for 2000 rein.

Mitt innlegg ble holdt etter disse, derfor jeg påpekte at jeg merker meg at man, nok en gang, skyver reindriftsnæringen foran seg, og at den polariseringen som drives gir næringen dårligere rykte enn de fortjener.

Reindriftsnæringen er viktig for Nord-Norge, men når de blir fremstilt som «offer» i en hver sak som krever areal så begynner det å gå for langt.

At tilgjengelighet for en eventuell flytting er en del av konsesjonen er jeg klar over. Men, jeg påpekte også at da BioForsk gjorde sin kartlegging skrev de at dette er ett magert område og at de anbefalte max 298 rein, på vinterbeite.

Som det også ble sagt i debatten så må man, i konkrete saker, gjøre en avveining, veie fordeler og ulemper. Det ble også referert til at den eventuelle flyttingen skjer over kort tid, og at det må være mulig å få til en omforent løsning.

Moxnes, og også lokale Torstein Appfjell, kappes på Nrk Sámpi om hvem som klarer å fremstille meg som den største løgneren av de alle, ettersom jeg sa at det ikke var rein der før 2018. Moxnes har til og med bedt meg dementere at jeg ikke har sett rein. Jeg aner ikke hvordan han mener det skal gjøres?

Det er riktig at det var rein der tidligere, men det var i 2018 den ble flyttet inn med lastebil og ferge, via Hundåla. Da Appfjell ble intervjuet om saken, høsten 2018, sa han at de hadde brukt Velfjord de siste 20-25 år. Så, joda, jeg skulle kanskje ha referert til det, forklart hvordan området ble brukt for 20-30 år siden, eller om hvordan det kan bli brukt om 20 år, men å si at jeg driver med løgn, fordi jeg ikke tok det forbeholdet i ett innlegg på 3 minutt, det syns jeg er litt drøyt.

For opplysningens skyld tar jeg med noen setninger, som også NrK har brukt:

«I et møte med blant annet Torstein Appfjell, sametingspresident Aili Keskitalo og daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen redegjorde Appfjell mye for reindriftsproblematikken i området.– Mye av den kunnskapen jeg har, har jeg fått ifra Appfjell selv, sier hun.»

Oppfordrer alle til å se hele debatten, ikke bare mitt innlegg.

Hanne Dyveke Søttar

Stortingsrepresentant

FrP

Kommentarer til denne saken