Gå til sidens hovedinnhold

Eolus gir her fra seg en mulighet til å vise at det ikke bare er profitt de interesserer seg for

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Altfor passivt fra Eolus!

Vindkraftverket bak Øyfjellet er på vei opp. Vi vindkraftmotstandere synes det er en naturkatastrofe, men det er for seint å stoppe det. Kampen mot vindkraften ellers i Norge fortsetter, men i Vefsn er vi nå kommet i den situasjon at både tilhengere og motstandere har felles interesse i å redusere skadevirkningene mest mulig, og få mest mulig igjen for det vi har gitt fra oss. Det er ingen grunn til å stå med lua i handa ovenfor Eolus og investorene bak. De bruker milliarder på å sette opp anlegget, og vil komme til å melke ut milliarder av våre naturressurser. Derfor skal vi stå sammen i Vefsn og kreve at de betaler tilbake så mye som mulig i skatt, at de rydder ordentlig opp, at de gir full tilgang og tilrettelegger for friluftliv.

Akkurat nå oppstod en situasjon der vi har mulighet til å redusere en av de store ulempene med vindkraftverket, nemlig fugledød. Et vitenskaplig forsøk over 10 år på Smøla konkluderer med at det er mulig å redusere fugledødeligheten med 70% ved å male et rotorblad svart. Dette får vi vite mens rotorbladene fortsatt ligger på bakken, lett tilgjengelig. Da er det selvfølgelig helt uholdbart at Eolus bare avviser muligheten ved å vise til at konsesjonen sier at bladene skal være lyse! Eolus setter opp Norges største vindkraftverk og er en tung aktør i bransjen. Hvis de går aktivt inn for å se hva som er mulig å få til, vil selvfølgelig NVE lytte. Kanskje kan man få forskningsmidler og prøve ut halve anlegget, kanskje kan man velge ut spesielt utsatte områder, kanskje kan man rekke å få tatt alle møllene mens vingene ligger på bakken. Her han man ikke engang gjort et forsøk på å se hvilke muligheter som finnes! Det er ikke vanskelig å gjette at det ligger økonomiske motiv bak. Men for alt vi vet, kan vi om få år få et påbud om at dette skal gjøres på alle vindkraftverk i Norge, når vi har sett tilstrekkelig mange bilder av ørner som er kuttet i to etter møtet med propellvingene.

Eolus gir her fra seg en mulighet til å vise at det ikke bare er profitt de interesserer seg for. De gir fra seg muligheten til å vise at man faktisk er bekymret for skadevirkninger. Og de gjør hele vindkraftnæringen i Norge en bjørnetjeneste i en situasjon der den blir mer og mer upopulær.

Eolus har også kommet i skade for å dumme seg ut ved å hevde at det ikke er fugl i området - jeg går egentlig ut fra at de er feilsitert. Men de har i alle fall irritert på seg folk som har ringt meg i helgen og fortalt at de har vært brukere av fjellet i mange tiår, og at de har sett både kongeørn og havørn og store flokker med ryper på Vikdalsfjellet.

Vefsn kommune, både vindkraftmostandere og -tilhengere, må kreve at Eolus forsøker en gang til, tenker på sitt og Vefsn sitt omdømme, og straks undersøker hva som er mulig å få til for å redusere fugledød, og informerer befolkningen skikkelig om sine valg.

Les også

Torbjørn Os vil redusere fugledøden ved å svartmale ett av tre rotorblad: – Ikke aktuelt, svarer Eolus

Kommentarer til denne saken