– Enkle grep vil gjøre det lettere for laksen

Det arbeides for fullt med å få ferdig laksetrappa ved Laksforsen.

Det arbeides for fullt med å få ferdig laksetrappa ved Laksforsen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Noe merkelig, sier graneordfører Bjørn Ivar Lamo om Fylkesmannen i Nordlands fastsetting av øvre grense for lakseførende strekning i Vefsnavassdraget i 2019. Det er særlig den øvre grensa i Svenningelva som får Lamo til å reagere.

Enkle grep

– I Svenningelva er øvre grense satt ved Storfossen. Det betyr at 30 prosent av Vefsnas gytestrekning ikke blir brukt, sier Lamo. Han mener det med relativt enkle grep er mulig å tilrettelegge for at laksen skal kunne komme seg forbi hinderet som Storfossen utgjør.

– I fjor sommer ble det blant annet fjernet en stor stein som lå øverst i laksetrappa og blokkerte oppgang av laks, sier Lamo. Han legger til at han selvsagt ikke er uenig i at Laksforsen skal ha førsteprioritet.

– Mitt poeng er at det er svært lite som skal til for at også laksetrappa i Storfossen kan fungere langt bedre enn i dag, sier Lamo.

SPESIALISTER: Det er spesialister som nå bidrar til å gjøre laksens vandring lettere forbi Laksforsen.

SPESIALISTER: Det er spesialister som nå bidrar til å gjøre laksens vandring lettere forbi Laksforsen. Foto:

 

Øvre grense

I et brev fra Fylkesmannen i Nordland til Statskogs Egil Movik settes den øvre grensen for oppvandring av laks og sjøørret i Vefsnavassdraget til

  • Storfossen i Svenningsdalselva
  •  Utløpet av Unkervatnet
  • Mikkeljordfossen

I brevet understreker Tore Vatne som er seksjonsleder ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, at det i 2018 ble registrert laks nedenfor Storfossen i Svenningdalselva og i området nedenfor Hattfjelldal sentrum.

Laks til Unkervatn

«Dette tyder på at laksen i dag har mulighet for å komme opp mange av trappene i Austervefsna. Vi har drøftet disse opplysninger med flere lokalkjente personer. Ut fra det vi nå kjenner til, mener vi det er stor sannsynlighet for at laksen i 2019 kan vandre helt opp til Unkervatnet og opp til Mikkeljordfossen», heter det i brevet fra Vatne. Han legger til at han ikke ser bort fra at laksen i løpet av 2019 kan passere både Unkervatn og Storfossen.

20 millioner

Lamo har nettopp vært ved laksetrappa i Laksforsen. Han sier arbeidet går etter planen, og at den nye laksetrappa trolig kan åpne rundt 1. juli. Det er en måned etter det som har vært normal fiskestart i Vefsna. Arbeidet mer ei ny laksetrapp ved Laksfors er kostnadsregnet til 20 millioner kroner. Ifølge Lamo er det meste finansiert ved statlige tilskudd.

Dette bildet viser hvordan den nye laksetrappa kommer til å bli utseende.

Dette bildet viser hvordan den nye laksetrappa kommer til å bli utseende. Foto:

– Grane kommune har bevilget én million kroner til tiltaket. Jeg mener Vefsn og Hattfjelldal bør gjøre det samme, sier Bjørn Ivar Lamo.

Helgelendingen forsøkte torsdag å få en kommentar fra Tore Vatne uten å lykkes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken