Gå til sidens hovedinnhold

– Enkle grep vil gjøre det lettere for laksen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Noe merkelig, sier graneordfører Bjørn Ivar Lamo om Fylkesmannen i Nordlands fastsetting av øvre grense for lakseførende strekning i Vefsnavassdraget i 2019. Det er særlig den øvre grensa i Svenningelva som får Lamo til å reagere.

Enkle grep

– I Svenningelva er øvre grense satt ved Storfossen. Det betyr at 30 prosent av Vefsnas gytestrekning ikke blir brukt, sier Lamo. Han mener det med relativt enkle grep er mulig å tilrettelegge for at laksen skal kunne komme seg forbi hinderet som Storfossen utgjør.

– I fjor sommer ble det blant annet fjernet en stor stein som lå øverst i laksetrappa og blokkerte oppgang av laks, sier Lamo. Han legger til at han selvsagt ikke er uenig i at Laksforsen skal ha førsteprioritet.

– Mitt poeng er at det er svært lite som skal til for at også laksetrappa i Storfossen kan fungere langt bedre enn i dag, sier Lamo.

 

Øvre grense

I et brev fra Fylkesmannen i Nordland til Statskogs Egil Movik settes den øvre grensen for oppvandring av laks og sjøørret i Vefsnavassdraget til

  • Storfossen i Svenningsdalselva
  •  Utløpet av Unkervatnet
  • Mikkeljordfossen

I brevet understreker Tore Vatne som er seksjonsleder ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, at det i 2018 ble registrert laks nedenfor Storfossen i Svenningdalselva og i området nedenfor Hattfjelldal sentrum.

Laks til Unkervatn

«Dette tyder på at laksen i dag har mulighet for å komme opp mange av trappene i Austervefsna. Vi har drøftet disse opplysninger med flere lokalkjente personer. Ut fra det vi nå kjenner til, mener vi det er stor sannsynlighet for at laksen i 2019 kan vandre helt opp til Unkervatnet og opp til Mikkeljordfossen», heter det i brevet fra Vatne. Han legger til at han ikke ser bort fra at laksen i løpet av 2019 kan passere både Unkervatn og Storfossen.

20 millioner

Lamo har nettopp vært ved laksetrappa i Laksforsen. Han sier arbeidet går etter planen, og at den nye laksetrappa trolig kan åpne rundt 1. juli. Det er en måned etter det som har vært normal fiskestart i Vefsna. Arbeidet mer ei ny laksetrapp ved Laksfors er kostnadsregnet til 20 millioner kroner. Ifølge Lamo er det meste finansiert ved statlige tilskudd.

 

– Grane kommune har bevilget én million kroner til tiltaket. Jeg mener Vefsn og Hattfjelldal bør gjøre det samme, sier Bjørn Ivar Lamo.

Helgelendingen forsøkte torsdag å få en kommentar fra Tore Vatne uten å lykkes.

Kommentarer til denne saken