– Dette var jo en gavepakke til oss og elevene i ungdomsskolen her i Hattfjelldal. Arrangementet ble en suksess, sier Ann-Elen Sæterstad Olsen, rektor Hattfjelldal Oppvekstsenter.

Initiativtaker til prosjektet var gammeldansfestivalen Fjellfiolen. Leder Marit Mikkeljord forteller om en dalende interesse for både spilling og dans.

– Vi må rekruttere ungdommene inn i miljøet ellers dør dette ut. Før hadde vi et titalls gammeldans orkester i kommunen, nå har vi to. Og nesten ingen som danser lengre, da er det kjedelig å være spillemann, sier hun.

– Engasjert ungdommen

Tora Haugen hadde tidligere søkt om midler fra «Rådet for folkemusikk og folkedans» til å arrangere dansekurs i forbindelse med gammeldansfestivalen Fjellfiolen.

– I år gikk kurset ut fordi det kolliderte med diverse andre ting, men jeg har bestandig hatt et ønske om å få dette inn i skolen. Vi må få engasjert ungdommene, sier hun.

Hun forteller videre om et hyggelig møte med rektor og LOS tjenesten i Hattfjelldal.

– De kalte tilbudet for en gavepakke, og satte av tre dager til prosjektet!

LOS tjenesten jobber aktivt for at ungdom skal oppleve trivsel og mestring i hverdagen, her jobber Tora Mjølkarli og Mette Hagen.

– Et slikt prosjekt er midt i blinken. Ungdommene får både oppleve trivsel sammen og føle mestring ved at de behersker dansetrinnene, sier Tora.

Skeptiske i starten

Tora Haugen fikk med seg Ragnhild Røysland, Britt Flågeng fra Mo i Rana og Gunnar Aune fra Brønnøysund. Ingen har instruktørutdanning, men alle er veldig glad i å danse.

Britt har blant annet danset 40 år aktivt i leikarring, så her var kompetansen så absolutt på plass. Tora og Ragnhild har også ved tidligere anledninger vært instruktører. Tora omtaler Ragnhild som den fødte pedagog.

– Hun er så flink til å få ungdommene med seg.

Ungdommene koste seg under treninga. Alle klassene fikk to økter på to timer hver, og her ble grunnlaget lagt for både polka, reinlender, vals og pariser.

– Noen var nok litt skeptiske i starten, men alle gikk ut med et smil om munnen når økta var slutt. Da ville de bare danse mer. Flotte ungdommer, hele gjengen som virkelig har stått på, sier Ragnhild.

Suksess

Torsdagskveld fikk ungdommene virkelig vise fram hva de hadde lært. Da var foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og beboerne på Bo & Service invitert til en hyggelig dansekveld med levende musikk.

Ola Remmen med venner sto for skikkelig, god gammeldags gammeldans. Sammen med nesten 50 elever var det fullt i kulturstua. Noen, kanskje litt smånervøse, elever samlet seg på gulvet for å vise sine kunster.

De danset to runder med polka først og høstet behørig applaus for det. Etterpå ble dansegulvet åpnet for alle som hadde lyst å ta seg en svingom. Etter hvert ble nok selvsikkerheten litt større og dansegulvet var stort sett fullt.

Etter dansen forteller elev Runa Linnea Finseth at avslutningsfesten var kjempebra.

– Nå har vi danset i to timer. Alle har vært med. Prosjektet har vært veldig bra. Det hørtes litt kjedelig ut i begynnelsen, men når vi lærte trinnene og fikk musikk til ble det veldig gøy, sier hun.

Leo Kappfjell sier seg enig, og synes det har vært en koselig kveld. Ida Hagen Jarmund forteller om flinke og engasjerende lærere. Rektor Ann-Elen Sæterstad Olsen oppsummerer hele prosjektet som en gavepakke.

– Vi kom til dekket bord. Det eneste vi har gjort var å få elevene på rett plass til rett tid. Vi er veldig takknemlige og håper virkelig at dette kan bli flere ganger.

Gunnar Aune legger til at ungdommene i Hattfjelldal må ha et medfødt gen for gammeldans.

– Jeg har aldri sett noen som har lært dette så fort. Tenk at på fire timer lærte de seg fire forskjellige danser, sier han.