Vil unngå splittelse

Utfordringen for utålmodige rikspolitikere er at det er kommunene som har ansvar for eldreomsorgen og etablering av nye sykehjemsplasser.

Utfordringen for utålmodige rikspolitikere er at det er kommunene som har ansvar for eldreomsorgen og etablering av nye sykehjemsplasser. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Eldreomsorg må forbli et kommunalt ansvar, advarer LO-topp Mette Nord.

DEL

– Å ta ett og ett område ut av den kommunale velferden, vil forvitre hele kommunen. For at staten skal kunne lage en god eldreomsorg over hele fjøla, må de gjennomgående ha kontroll over virkemidlene. Det har ikke staten, sier forbundslederen i Fagforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mister samhandling

– Gode helsetjenester foregår nødvendigvis ikke bare i helsesektoren, men både i barnehage, på skole, SFO, idrett, kulturaktiviteter og så videre. Kommunen må se ting i en helhet og disponere ressurser slik at mål nås på kort og lang sikt, presiserer LO-toppen.

– Hvis du splitter opp tjenestebiten i kommunen bit for bit, mister du muligheten til samhandling, legger Mette Nord til.

Fjerner instrument

Det samme mener hun må gjelde innenfor integreringen.

– Den viktigste forutsetningen for å lykkes med godt integreringsarbeid, er at man samhandler på tvers av både sektorer og etater. Hvis du fjerner eldreomsorgen fra kommunene , fjerner du samtidig et viktig instrument for å løse oppgaver som også kan bidra til eldreomsorg. Derfor må den være på kommunale hender, sier Mette Nord.

– Det er greit å innføre noen øremerkede midler for å få et godt fokus og sikre at du får gjennomført et enkelt tiltak. Men så må pengene inn i rammetilskuddene.

Store forskjeller

Det hører med til historien at Mette Nord, dessverre, også er ihuga tilhenger av sekstimersdagen, skriver ANBs kommentator.

Det hører med til historien at Mette Nord, dessverre, også er ihuga tilhenger av sekstimersdagen, skriver ANBs kommentator. Foto:

Fremskrittspartiet ønsker at staten skal overta finansieringsansvaret.

– Det er enorme forskjeller mellom kommunene per i dag. I mange kommunebudsjetter salderes posten, og det kan da ikke Fagforbundet forsvare, sier eldrepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, til ANB.

Stortingsrepresentanten synes det er overraskende å registrere at Fagforbundet tilsynelatende ikke evner å se hva det egentlig dreier seg om.

Kjenner behovene

Bård Hoksrud (Frp) mener venstresiden er for opptatt av ideologien i eldreomsorgen.

Bård Hoksrud (Frp) mener venstresiden er for opptatt av ideologien i eldreomsorgen. Foto:

– Staten finansierer skoler og barnehager etter det prinsippet vi ønsker oss innen eldreomsorgen. Kommunene er nærmest innbyggerne og kjenner behovene best. For oss handler det om forutsigbarhet, trygghet og et verdig tilbud den dagen hjelpebehovet melder seg, mener Bård Hoksrud. (ANB)

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags