Han husker ikke helt selv når det begynte, men Einar Aunøien mener interessen for kryssord og sudoku må ha startet for mange år siden. Som konduktør på jernbanen hendte det nemlig at det ble en del dødtid, og da var det greit å ha et tidsfordriv tilgjengelig.

– Det startet vel egentlig mest med sudoku, men det er kryssord som har engasjert med mest de siste årene, sier 81-åringen som fast løser alle kryssordene i Helgelendingen og i VG på lørdag. I tillegg blir det en del grubling over diverse kryssordblad.

– Interessen tok skikkelig av da jeg ble pensjonist, og det er en fin start på dagen når jeg sitter her med kaffekoppen og kryssord.

– Men hvorfor liker du kryssord så godt?

– Det er jo spennende, og man får brukt topplokket på en skikkelig måte, sier Aunøien som ble rammet av et hjerneslag for halvannet år siden. Det satte han tilbake på flere områder, og han ble avhengig av høreapparat i etterkant.

– Det er ingen tvil om at litt hjernetrim har hjulpet på formen, og når jeg løser kryssord skrur jeg av høreapparatet helt slik at jeg får en stille stund for meg selv.

– Får du hjelp med kryssordene underveis?

– Nei, jeg bruker stort sett å gjøre meg ferdig så godt jeg kan. Så ber jeg heller kona om å hjelpe meg å lete opp de siste og vanskeligste ordene om jeg står fast, sier Aunøien som bruker både laptop og mobiltelefon i det daglige. Digitale kryssord hadde han derimot aldri prøvd, og da Helgelendingen var innom ble han den første til å prøve det nye tilbudet i nettavisen.

Selv har han sverget til papirutgaven i alle år, mens kona Anne Grete har lest e-avisen. Etter å raskt ha registrert seg som aID-bruker var han derimot klar til å prøve seg på litt digital ord-moro, og etter eget utsagn ha «kommet litt skjevt ut», møtte digitalkryssordet til slutt sin overmann.

– Det var både morsomt og vanskelig, og det er jo fint at det kommer et nytt kryssord hver eneste dag. Dette er nok noe jeg kommer til å prøve flere ganger, så den stille stunden min må nok utvides ytterligere.

Er du klar for dagens lille hjernetrim? Her kan du prøve både digitalt kryssord, sudoku og ordspill (krever abonnement):

Bakgrunnen til det nye tilbudet hos Helgelendingen og iSandnessjøen, er at selv om kryssord på papir er veldig populært, viser utviklingen at flere og flere abonnenter går over til å kun lese avisa digitalt.

I den anledningen ønsker mediehuset å utvide tilbudet på nett, og det kommer nye digitale oppgaver med kryssord, sudoku og ordspill hver dag igjennom hele uka.

– Kryssordet har i alle år vært en fast bestanddel i papiravisa som vi vet betyr mye for mange av våre mest trofaste abonnenter, og det skal vi selvsagt fortsette med, sier sjefredaktør Jonas Brække.

– Men nå som det finnes gode alternativer på nett for både kryssord og suduko, skal vi teste ut om dette er noe leserne kan sette pris på.

Brække forteller at flertallet av avisas eldre abonnenter for lengst har logget seg inn på brukerportalen aID og leser nettavisa daglig i tillegg til papiravisa. I tida framover vil det digitale tilbudet bli utvidet med flere nye tilbud for lesere i alle aldersgrupper.

– Gi oss gjerne tilbakemeldinger, enten det er ris eller ros, oppfordrer han.