Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du et perfekt egg til påskefrokosten

Artikkelen er over 5 år gammel

Koketiden er lengre når du befinner deg på påskefjellet.

Denne uken står påskesol og påskeegg for tur.  

– Et perfekt egg for meg er et egg med fast hvite og fløyelsmyk plomme. Da kan det deles opp uten at det renner ut. For et smilende egg er vanligvis koketiden 6-8 minutter. Men nå som folk er til fjells i påsken, bør man ta noen forholdsregler, sier kjøkkensjef Sigve Eliassen ved Scandic Nidelven.

Høyden avgjør

Antall meter over havet er avgjørende for eggets koketid.

– Selv om du har kokt egg i årevis og kommet frem til den perfekte koketiden, endrer alt seg hvis du beveger deg opp i høyden. I høyden synker både trykket og vannets kokepunkt. Resultatet er at du må koke egget lengre. Det bør du ta høyde for på påskefjellet, sier Elisassen.

Kokepunktet ved havets overflate er 100°C. På toppen av på Galdhøpiggen er det 92°C. På det norske påskefjellet i 1000-1500 meters høyde er kokepunktet 95-97°C. Her trenger hardkokte egg ca. 45 sekunder ekstra koketid.

Kunst eller vitenskap?

Alle har vi opplevd å koke egget enten for lite eller for mye. Men skal vi tro Eliassen er det lite som skal til for å lykkes. Han og hans team på hotellet koker over 60.000 egg i løpet av året.

– For å koke det perfekte egget, trenger du ikke å være noen kunstner på kjøkkenet, gode tips tar deg langt på vei, sier han.

– For det første er det en fordel å la eggene stå i romtemperatur i noen timer først. Stikk også gjerne ett hull i den flateste delen av egget. Da unngår du at de sprekker under koking. Eggene slippes så rett i kokende vann. Etter koking fyller du kjelen med kaldt vann, det stanser kokeprosessen, sier Eliassen. (ANB)

Tips til eggkoking på fjellet

• Bløtkokte egg: La eggene koke i 4 minutter og 45 sekunder ved 1000-meters høyde.

• Hardkokte egg: La eggene koke i 7 minutter og 15 sekunder ved 1000-meters høyde.

• For hver 500 høydemeter opp eller ned, legger du til eller trekker fra 5 sekunder på koketiden for bløtkokte egg og 15 sekunder for hardkokte egg.

• For best resultat bruk romtempererte egg.

• Bruk gjerne lokk på kjelen og noe lavere temperatur. Da slipper du at boblene fra kokingen lager sprekker i egget.

• Stikk hull på den «flate» enden av egget før du slipper det ned i vannet. Da slipper du at det sprekker

• Legg eggene i kaldt vann etter koking for å stoppe kokeprosessen

Vær obs på at vi har tatt utgangspunkt i mellomstore egg. Større egg trenger noe lengre koketid.

Kommentarer til denne saken