Gå til sidens hovedinnhold

Du kan se hvem som ikke har lov til å eie dyr: - Kan være alvorlige forhold

Artikkelen er over 2 år gammel

Minst 31 personer i Norge nektes å eie kjæledyr. Mattilsynet har ikke lagt ut registeret på nettet, men du kan be om å få se det.

Flere nordmenn mister årlig retten til å eie kjæledyr, og Mattilsynet forteller at tallene øker. Det skriver Vi.no.

– De siste tallene viser 31 «dyrehold» i Norge, og det kan være mer enn én person som har fått aktivitetsforbud i ett dyrehold. Det er en tydelig økning i de siste tallene vi har tilgang på. Vi vet ikke om det viser en varig trend, eller om det er en enkeltstående økning, sier Torunn Knævelsrud, som er seksjonsleder for dyrevelferd, til Vi.no.

Forbud mot dyrehold

Forbud mot å holde dyr kan bli ilagt dersom dyreholderen unnlater å etterkomme vesentlige pålegg fra Mattilsynet, eller bryter dyrevelferdsloven på en grov måte eller gjentatte ganger.

– Det kan være enkeltstående alvorlige forhold, som alvorlig mishandling eller vanskjøtsel av dyr, eller for dårlig dyrehold over tid, som ikke blir rettet opp trass i gjentatte pålegg fra Mattilsynet, sier Knævelsrud til Vi.no.

Dersom mishandlingen eller vanskjøtselen av dyret blir meldt til politiet og kommer for retten, kan retten idømme aktivitetsforbud.

Mattilsynet har et register med navn

Vi.no skriver at det finnes et register på Mattilsynets interne nettsider, men at det er ikke offentlig tilgjengelig.

–  Registeret inneholder også forbud som er ilagt av domstolen, forutsatt at vi får orientering om dommen, forteller Knævelsrud.

Er du skeptisk til en person som ønsker å kjøpe dyret ditt, er det mulig å be om denne listen hos Mattilsynet.

– Av personvernhensyn kan Mattilsynet ikke gjør denne listen tilgjengelig på Internett, men alle kan få oversikt over hvem som har fått et aktivitetsforbud dersom de ber om det.

Kommentarer til denne saken