Kort oppsummert skal dronningen 6. juli besøke hotellhagen, Sjøgata og inngangsområdet til Helgelandstrappa. I skrivende stund er programmet for dronningbesøket ikke gjort offentlig. Men vefsnordfører Jann-Arne Løvdahl og programkoordinator Rigmor Jenssen Leknes avslører en grovskisse av det som skal skje.

Dronningen kommer etter det Helgelendingen har fått informasjon om inn fjorden med kongeskipet.

Musikk i hotellhagen

Klokken 11 starter det offisielle programmet i hotellhagen til Fru Haugans Hotel.  Her skal musikere fra Toppen Internasjonale Sommermusikkskole by dronningen noe vakkert for øret.

 

Så starter dronningen på det som trolig blir et drøyt timelangt besøk i Galleria kunstfestival i Sjøgata, med avslutning ved Astrid Langjord-statuen på kinoplassen.

Med seg i bresjen i det gående følget skal Sonja ha ordføreren, fylkesmannen og politimesteren.

– Det er ikke kjent per nå hvilke kunstnere og utstillinger hun vil besøke. Dette er også helt opp til henne, sier Løvdahl.

– Folk får rikelig anledning til å se henne. Hun blir svært synlig i bybildet, sier Jenssen Leknes, som til daglig er formannskapssekretær i Vefsn kommune. Hun har sydd i hop og koordinert programmet i dialog med lokale bidragsytere, fylkesmannen og kongehuset.

– Vi håper at mange folk møter opp, legger hun til.

Åpning

Når dronningen har fått fordøyd lokal bunadshistorie i tilknytning til besøket ved statuen av Astrid Langjord drar det kongelige følget videre til inngangen til Helgelandstrappa nederst i Trongskardet.

Her skal hun foreta en offisiell åpning av trappa, foranlediget av diverse lokale kulturelle innslag.

– Det blir ikke unaturlig med «Sangen om fjellet», sier Jenssen Leknes.

Dronningen skal som seg hør og bør få tildelt blomster fra blomsterunger. Det er også på det reine at Hans Arne Forsback skal underholde med sang og musikk. Etter det Helgelendingen kjenner til skal også flere kulturpersonligheter bidra.

Selve åpningsseremonien i trappa starter trolig rundt klokken 13, mens programmet starter klokken 12.30. Åpningsseremonien kan bli forskjøvet, alt etter hvor lang tid dronningen bruker i Sjøgata.

Sonjas navn i trappa

– Alt blir tilrettelagt slik at folk flest kan delta i seremonien i trappa. Jeg ønsker jo at dronningen vil gå litt i trappa. Men dette er helt opp til henne, sier Løvdahl. Han konstaterer at dronningen har takket ja til å få oppkalt etter seg en tilrettelagt hvileplass omtrent midtveis oppe i trappa i Trongskardet.

– Den skal hete «HM Dronning Sonjas plass», sier Løvdahl.

Lokalkjente trappegjengene gjetter seg nok til at dette er stedet hvor sherpaene i fjor sommer laget en benk med ryggstø og med utsikt både oppover i skaret og mot byen, pluss at de flittige nepalske hendene har bygget en varde.

Grublet i et år

Bjørnar Nyland i Helgelandstrappa sier at han allerede i fjor fikk ideen om et sånt navn på hvilestedet.

– Jeg har ikke sagt noe om dette før det ble kjent for oss at slottet godtar at vi bruker navnet til dronningen. Jeg tenkte på det allerede i fjor, da vi ba sherpaene om å bygge en litt fin plass i trappa, med bakgrunnen i at jeg og ordføreren diskuterte om vi kunne få besøk av dronningen og at vi også ønsket å slå litt på stortromma for selve trappa. Vi skal snart sette opp et skilt på stedet påført tittelen «HM Dronning Sonjas plass», sier Nyland.

Han legger til at dronningen under seremonien 6. juli skal signere også et annet skilt.

– Dette skiltet skal monteres på en stein ved inngangen til trappa. Skiltet på HM Dronning Sonjas plass skal ikke signeres, sier Nyland.

Ordføreren tror at stunden ved trappa blir minnerik for dronningen, for ham selv og for publikum.

– Trappa er et svært byggverk, og det er selvsagt svært hyggelig og en ære for oss å få besøk i Mosjøen av representanter fra kongefamilien. Kongefamilien har et stramt program. For meg personlig er det spesielt flott at dronningen kommer hit i min siste virketid som ordfører. Dette blir en flott dag for meg, for vefsninger og for folket. Det er også stort at Galleria kunstfestival får satt et såpass ettertrykkelig punktum på festivalen som ved at dronningen avlegger en visitt på avslutningsdagen, sier Løvdahl.

Jenssen Leknes uttrykker takknemlighet for alle som har bidratt i prosessen med å sy i hop programmet for dronningbesøket.

– Veldig mange flinke folk har bidratt, for eksempel fra politiet, frivillige, kulturskolen, kommunalt ansatte og folk fra Galleria og fra festspillene, sier Jenssen Leknes. Dronningen avslutter sitt besøk i Mosjøen etter seremonien i Helgelandstrappa.