Han ble født på en låve på Dønnesgodset, men havner snart midt i norgeshistorien

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det er Mork Møllersen det er snakk om. Han er hovedpersonen i boka «Herrens Ryttere» skrevet av mosjøværingen Jitse Buitink. Lørdag presenterer han boka på Sjøsiden Senter i Mosjøen, på søndag er han å finne på Julemessa i Marka.

Fascinert av godset

– Hvor kom ideen til denne historien fra?

– Jeg har alltid vært fascinert av Dønnesgodset og dets historie, så på en måte har jeg alltid visst jeg ville skrive en historie basert på Dønnes. Selve historien har utviklet seg siden jeg startet med den i 2008, forteller Buitink.

Hovedpersonen Mork Møllersen vokser opp på godset på Dønna. Moren døde under fødselen og Mork er overbevist om at han ikke har noen familie eller historie bak seg. Men rundt ham svirrer ryktene om både opphav og historie.

– Når han blir gammel nok drar han sammen med godsets folk til Hattfjelldal og Varntresk for å kreve inn ubetalt gjeld. Der vinner de verken mennesker eller dyr, men spor etter grufulle hendelser. Dermed vikles Møllersen inn i norgeshistorien i tiden rundt unionsoppløsningen, mer enn det vil jeg ikke røpe, sier Buitink.

Som likevel avslører at det kommer fram opplysninger om Møllersens stand og historie.

Planlegger fem til

«Herrens ryttere» er den første av i alt seks planlagte bøker. Buitink forteller han har jobbet parallelt med historiene i de forskjellige bøkene.

– Det er mye nordnorsk identitet i denne historien. En identitet som stammer langt tilbake i tid, da Hålogaland var det sterke landet i nord, en høyborg litt utenfor allfarvei, mener Buitink.

Går alt etter planen skal bok nummer to i serien om Mork Møllersen være i salg i mai.

– Jobber du med andre bokprosjekter?

– Jeg og Linnea, dattera mi, har skrevet en god del sammen den siste tiden, så mitt neste bokprosjekt blir nok ei barnebok.

Serie: - I alt skal det bli seks bøker om Mork, forteller Jitse Buitink

Artikkeltags