Gå til sidens hovedinnhold

Doktorgrad på lauvmakken

Artikkelen er over 6 år gammel

Ole Petter Laksforsmo Vindstad (32) har forsvart sin doktorgradsavhandling om lauvmakken og dens herjinger fjellbjørkeskogen.

Mosjøværingen har levd i kompaniskap med bjørkemåleren som er dens egentlige navn, i over sju år. Nå har han tatt doktorgraden på en avhandling der han har redegjort for samspillet mellom skadeinsektet og andre dyr i fjellbjørkeskogen.

Ikke ferdig

– Det kjennes godt å ha kommet i mål, men jeg føler meg på ingen måte ferdig med bjørkemåleren og resten av dette fagfeltet, sier Vindstad. Han sier han først ble interessert i lauvmakken på et feltkurs da han var bachelorstudent.

– En gammel professor fra universitetet var innom kurset og fortalte om bjørkemåleren, og da gikk det på en måte et lys opp for meg, sier Vindstad som har hatt base ved Universitetet i Tromsø siden 2006.

Bjørkemåleren har fulgt ham gjennom hele hans akademiske karriere som nådde en foreløpig topp med disputas og doktorgrad sist fredag.

Vil forske mer

– Hvordan er arbeidsmarkedet for folk med doktorgrad i naturvitenskap?

– Ikke veldig godt er jeg redd. En doktorgrad betyr på ingen måte at man er sikret jobb. Tallene viser at bare 10–20 prosent fortsetter å forske, mens de resterende finner på helt andre ting.

– Hva med deg selv?

– Det er nettopp utlyst en forskerstilling, en såkalt post doc-stilling, ved instituttet hvor jeg jobber. Den skal jeg søke på, så får vi se hvordan det går, sier han.

Grunnforsking

– Hva er den praktiske nytten av arbeidet ditt?

– Dette er jo typisk grunnforsking, og det er kanskje ikke lett å se den umiddelbare nytten av mitt arbeid. Men jeg har bidratt til økt kunnskap om hvordan blant annet fugler og andre dyr er tilpasset til å tåle at skogen skades av lauvmakkutbrudd.

Vindstad påpeker at utbrudd hvor hundrevis av kvadratkilometer fjellbjørkeskog skades av bjørkemåleren, er et typisk nordskandinavisk fenomen.

Avhandlingen er skrevet på engelsk, og på norsk vil den ifølge Vindstad hete noe slikt som «Bjørkemålere med sykliske utbrudd i subarktisk fjellbjørkeskog: organisering og virkninger av deres interaksjoner med dyresamfunn».

Kommentarer til denne saken