Gå til sidens hovedinnhold

Dødelig hundesykdom sprer seg til hele landet

Artikkelen er over 1 år gammel

Den ukjente og dødelige hundesykdommen brer seg over hele landet.

De siste dagene har rundt 20 hunder dødd av en ukjent hundesykdom. Ingen vet så langt hva årsaken er. Sykdommen ser nå ut til å spre seg over hele landet.

Veterinær Anita Inderdal ved Grong Dyreklinikk ber hundeeiere ta forholdsregler og unngå at hunden har kontakt med andre hunder.

– Følg med på anbefalingene som kommer fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Foreløpig har ikke fått inn hunder med denne sykdommen. Men både hunder fra Trøndelag og Bodø er behandlet for symptomer som likner de tilfellene vi har sett lenger sør i landet og som flere hunder er døde av.

Veterinæren er ikke kjent med at Veterinærinstituttet er kommet noe nærmere et svar på hva denne nye og dødelige sykdommen skyldes.

– Det jobbes på spreng for å finne ut hva årsaken er. Hvor lang tid det tar før man får et svar er umulig å si noe om. Så langt spør man seg om sykdommen kan komme av virus eller bakterier. Det kan være et nytt virus, det kan være sopp eller det kan være fôr-relatert, sier hun.

– Sykdomsbildet er blodig diaré og hos noen blodig oppkast. Det er et kort sykdomsforløp, det vil si at det går veldig fort fra de første symptomene inntreffer til hunden blir alvorlig syk, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet til avisen Verdens Gang.

Veterinær Anita Inderdal ved Grong Dyreklinikk oppfordrer alle hundeeiere til å følge de rådene som så langt er kommet fra Mattilsynet:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften der andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinær hvis du oppdager blodig diaré og/eller blodig oppkast
  • Følg vaksinasjonsanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.

Denne helga er det blant annet stor aktivitet med mange prøver for fuglehunder landet rundt. Blant annet arrangeres det jaktprøve i Hattfjelldal og det er NM på Dovre med svært stor deltakelse av hunder som kommer fra hele landet. Også der er det gått ut advarsel om å unngå at hundene har nærkontakt.

Kommentarer til denne saken