Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn er mest digitale

Artikkelen er over 4 år gammel

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for konsulentselskapet Sopra Steria svarer ni av ti nordmenn at de er positive til at det offentlige i økende grad bruker teknologi og internett til å kommunisere med innbyggerne.

En slik oppslutning rundt digitalisering eksisterer ikke blant innbyggerne i de andre landene i undersøkelsen.

Blankofullmakt

– Dette er så nær moderniseringsminister Jan Tore Sanner kommer en folkelig blankofullmakt om å øke digitaliseringstempoet i offentlig sektor. Mange opplever utvilsomt at de får hverdagen sin forenklet i forbindelse med for eksempel utfylling av selvangivelsen. Folk flest ser at det er i deres interesse at digitaliseringen og moderniseringen av offentlig sektor fortsetter, sier Bjørn Rollheim, direktør for offentlig sektor i Sopra Steria.

 

I undersøkelsen kommer det fram at franskmenn og tyskere under 35 år er betraktelig mer skeptiske til digitalisering enn hva tilfellet er blant nordmenn over 60 år.

– Det virker kanskje rart at toneangivende land som Tyskland og Storbritannia ligger så langt bak oss, men den jevne nordmann er nok en god del mer oppdatert på teknologi enn hva tilfellet er blant europeere flest. I en årrekke har vi ligget oppe i verdenstoppen når det gjelder bruk av personlig teknologi, uttaler Rollheim.

Dette er så nær moderniseringsminister Jan Tore Sanner kommer en folkelig blankofullmakt om å øke digitaliseringstempoet i offentlig sektor.

Bjørn Rollheim, direktør for offentlig sektor i Sopra Steria

 

Mens ni av ti nordmenn er positive til offentlig digitalisering, er det bare om lag sju av ti tyskere og franskmenn som ønsker en videre digitalisering av offentlig sektor i sitt land. Tilslutningen er noe høyere i Storbritannia.

Advarer mot overvurdering

Walter Qvam i Toppindustrisenteret, et kompetansesenter på digitalisering, påpeker at det høye velstandsnivået i Norge har gjort det mulig for folk flest å ta i bruk ny teknologi raskt. Dessuten har vi råd til å holde høy utskiftningstakt.

– Den norske forbrukeren er en avansert teknologibruker. Likevel ligger ikke digitaliseringsnivået i det offentlige spesielt langt framme. Selv om for eksempel Altinn var banebrytende i sin tid, er det nå andre land som har betydelig mer utbygde løsninger som integrerer flere funksjoner. Jeg tror at vi overvurderer nivået i Norge, sier Qvam. (ANB)

Dette mener vi om digitalisering

  • Andel som mener bruken av digitale verktøy i offentlig sektor er avansert:
  • Norge 75%, Frankrike 70%, Storbritannia 64%, Tyskland 53%
  • Andel som mener digitaliseringen av offentlig sektor bør prioriteres fremover:
  • Norge 89%, Storbritannia 74%, Frankrike 70%, Tyskland 68%
  • Andel som er villig til å endre sine personlige vaner for å ta i bruk nye offentlige digitale tjenester:
  • Norge 88%, Frankrike 88%, Tyskland 83%, Storbritannia 83%
  • Andel som ønsker en felles europeisk standard på offentlig digitalisering av for eksempel jobbsøkeverktøy, helsekort mm.
  • Norge 67%, Tyskland 60%, Frankrike 54%, Storbritannia 34%

 

Kommentarer til denne saken