I dag starter VM for vefsningen, og hun kjører første etappe av tre. Lørdag går andre etappe og søndag avsluttes VM for 6-spann sprint med den tredje etappen.
– Vi kjører lik distanse hver dag, og mine hunder skal slite seg gjennom 13 kilometer, sier Marit på telefon fra Østerrike.
Hun forteller videre at vanligvis er ikke 13 kilometer langt i det hele tatt.
– Det som er spesielt her nede er at det er påskestemning. Kaldt om natta og veldig varmt om dagen. Akkurat nå sitter vi i T-skjorter og soler oss. Og hundene har funnet seg en plass i skyggen, sier Marit som har med seg Ingebjørg Mikalsen som såkalt handler.

Kaldt vann

Marit tror hun skal helle kaldt vann over ryggen på hundene sine før start.
– Det vil nok hjelpe en stund, men på et tidspunkt blir de litt for varme. Da blir det spennende å se hvor fort det går, sier 19-åringen som har flyttet til Elverum for å studere friluftsliv. Hun har selvsagt hundene med seg, og har kjørt noen løp denne sesongen. En periode etter jul ble hundene syke, og det ble dårlig med trening, men Marit mener de er klar for å gi jernet nå.
– Gårsdagen ble brukt til veterinærsjekk, og der fikk vi kommentaren at det var «really lovely dogs». Hundene får dessverre ikke finpusset formen da det ikke er lov å kjøre her utenom løpet. Og nærmeste hundeløype er 30 mil unna, sier Marit.
Det er 250 deltakere i Polarhund-VM, men bare 5 i Marit sin klasse.
– Det har vært lite info om deltakerne og klassene, og når jeg så at det var mange flere i 4-spann skulle jeg ønske jeg var påmeldt der. Men det var for seint å skifte, sier Marit som håper å hevde seg uansett klasse.