Det tegner seg et bilde av kaotiske tilstander verken Helgelandssykehuset eller Helse Nord kan leve med

Av
DEL

Kritisk for prosessen

Leder Lekkasjene knyttet til rapportene om tarmkreftkirurgi ved sykehuset i Sandnessjøen er kritisk for hele sykehusprosessen på Helgeland. Det er ille at pasientopplysninger kan vise seg å være på avveie, og det er ille at pasientenes trygghet settes på prøve. Men det helt grunnleggende problemet til Helgelandssykehuset nå er en fragmentert og splittet ledelse med en toppleder som ikke vil eller tør ta grep, og lokalsamfunn som tviler mer og mer på både intensjoner og motiv.

Det er helt avgjørende at det ryddes opp i lekkasjene, og at Helgelandssykehuset finner ut hva som har skjedd og hvordan det kunne skje. Dersom noen har tatt seg til rette og sørget for at de tre rapportene om tarmkreftkirurgien har kommet ut i offentligheten uten direktørens godkjenning, så må det få konsekvenser. I motsatt fall vil det etterlatte inntrykket være at dette er et spill i en større prosess for å sikre et nytt felles sykehus i Mo i Rana.

Direktør Hulda Gunnlaugsdottir sier hun ikke vil jakte på syndebukker. Det er en nokså merkverdig tilnærming som gir grunnlag for å spørre om hennes motiver for å innta en slik passiv holdning.

Hun kan ikke bygge «Norges beste lokalsykehus» uten tillit i store deler av organisasjonen, ute i lokalsamfunnene og blant pasientene. Sykehusdirektøren og Helgelandssykehuset har gjennom det som nå har skjedd pådratt seg større utfordringer enn vi tror hun er i stand til å hanskes med.

Tillitsvalgte i Sandnessjøen har politianmeldt Helgelandssykehuset for å ha lekket kreftrapporter som legene mener inneholder sensitive pasientopplysninger. Det er alvorlig også fordi ledelsens håndtering av denne saken setter fagmiljøet i Sandnessjøen i et urettmessig dårlig lys. Kraftige reaksjoner både internt og eksternt er en betydelig omdømmemessig belastning for helseforetaket. Det tegner seg et bilde av kaotiske tilstander verken Helgelandssykehuset eller Helse Nord kan leve med.

Når styret i Helse Nord møtes onsdag må de ta grep for at ikke situasjonen skal utvikle seg til det verre. Sett fra vårt ståsted må all tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset samles i Sandnessjøen. I tillegg må det settes fart i prosessen med å flytte hele ledelsen. Det vil være et tydelig signal som kan bidra til å skape ro, og det vil være det beste både for pasientene og sykehusprosessen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags