Gå til sidens hovedinnhold

«Det sier seg selv at dramatiske reduksjoner i omsorgstilbudet til fødende kvinner går ut over sikkerheten»

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sykehusstrukturen på Helgeland

Sanitetsforeningene på Sør-Helgeland har med stor interesse fulgt debatten og alle innleggene når det gjelder plasseringen av det nye akuttsykehuset.

Norske Kvinners Sanitetsforening er politisk nøytral, men vi har et stort hjerte for de fødende og gravide. Vi har tidligere gitt uttrykk for stor bekymring for utviklingen som skjer når det gjelder fødeavdelinger og fødestuer.

1. Sommerstengte fødeavdelinger

2. Flere timers reisevei til nærmeste sykehus.

3. Utskrivning fra sykehus 6 timer etter fødselen (på store sykehus).

Les også

To fagforeninger på kollisjonskurs om fødetilbudet på Helgeland: – Vi trenger et akuttsykehus som alle kan nå

 

På 40 år har antall fødeavdelinger/fødestuer gått ned fra 160, til knappe 45 stk. Det sier seg selv at slike dramatiske reduksjoner i omsorgstilbudet til fødende kvinner går ut over sikkerheten i tilbudet.

Fra et århundre hvor fokuset var å bygge ut og styrke velferds- og sosialtjenesten, har vi nå gått baklengs i det 20 århundre.

Norske Kvinners Sanitetsforening har gått i bresjen for å utvikle nye og viktige omsorgstilbud i helsesektoren. Det har vært en uttalt politisk styring som har ført til sentralisering og redusering av fødeavdelingene. Argumentene har vært, jo større fødeinstitusjoner, jo mer kompetanse til de ansatte, gjør rekrutteringen av helsepersonell lettere og skaper trygge tilbud. Tiden har forandret seg drastisk, fra å være en trygg institusjon til at det økonomiske er det viktigste. For den gravide er det viktig å ha familien i nærheten både under graviditeten og etter fødselen.

Stadig kan vi lese avisoverskrifter om kvinner som føder på vei til sykehuset fordi reiseveien er for lang. Forsking viser også at det er 3–4 ganger større risiko for at barn dør når fødselen skjer utenfor en fødeinstitusjon.

Statsministeren ønsker at kvinner skal føde flere barn. Myndighetene må da ta ansvar for at de gravide blir møtt med forsvarlig fødsels- og barselstilbud.

På grunn av lange avstander for dem som bor på Sør-Helgeland og øyene utenfor, mener vi at et felles akutt sykehus bør ligge på aksen Mosjøen – Sandnessjøen.

Les også

Klar tale fra lederen: – Kvinner på Helgeland trenger to fødeavdelinger

Les også

Gravide May Bente våknet med enorme mengder blod i senga: – Uten et sykehus i Sandnessjøen kunne det verst tenkelige skjedd oss

 

Sømna Sanitetsforening

Sandnessjøen Sanitetsforening

Mosjøen Sanitetsforening

Brønnøysund Sanitetsforening

Ørjedal Sanitetsforening

Trofors Sanitetsforening

Brenna Sanitetsforening

Vestre Krets Sanitetsforening

Kommentarer til denne saken