Gå til sidens hovedinnhold

«Det må betegnes som litt av et kunststykke å bygge skiløyper i sommervarme»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Folkefesten er i gang

I dag starter folkefesten Bysprinten i Mosjøen sentrum for 13. gang. Riktig nok ett døgn forsinket, men etter at man har gjennomført det umuliges kunst med å lage ei skiløype i tilnærmet sommervarme. På plass er verdens beste skiløpere anført av Johannes Høsflot Klæbo og Jarl Magnus Riiber. Det er duket for små og store dueller mellom små og store løpere, og med tusenvis av publikummere ringside.

Årets Bysprint ble tatt på senga av en tidlig smak av sommervarme. Det har naturlig vis bydd på store utfordringer når det skal bygges skiløyper i 18–19 varmegrader. Men Helgeland Event har sammen med stor dugnadsinnsats og gode samarbeidspartnere maktet å løse denne oppgaven også. Da får vi heller akseptere at folkefesten blir noe komprimert. Planen var å starte med Helgelendingens barneskirenn torsdag ettermiddag. Det er flyttet til i ettermiddag, men på snø, midt i sentrum.

Dagens skolestafett gjennomføres på asfalt, i joggesko. Men det lever vi godt med når resten av arrangementet gjennomføres på snø. For det må betegnes som litt av et kunststykke å bygge skiløyper i sommervarme. Vi lar oss imponere av gjennomføringsevnen. Dette er glimrende reklame for Mosjøen, og vi vil tro at tv-bildene vil rulle og gå både i inn- og utland når verdens beste skiløpere møtes til duell i sommervarmen, på snø, midt i sentrum i morgen.

Med Bysprinten har Helgeland Event vist hva som er mulig dersom man makter å samarbeide. For en liten by som Mosjøen er det helt grunnleggende dersom byen skal videreutvikles som arrangementsby. Et ting er hva man kan skape av folkefest under arrangementet. Noe helt annet og langt mer verdifullt er hva dette betyr for profileringen av Mosjøen som et attraktivt lokalsamfunn og som besøksby.

Det er all grunn til merke seg og å lære av det Helgeland Event har fått til. Spørsmålet er hvordan man kan ta dette videre til andre arenaer for å utvikle konsepter som skaper aktivitet, liv og røre i lokalsamfunnet. Å utvikle et attraktivt og levedyktig lokalsamfunn er ikke et resultat av den enkeltes innsats, men summen av det man får til sammen.

I dag og i morgen nyter vi et yrende liv i Mosjøens gater, anført av verdens beste skiløpere. Deretter kommer tiden for å sette seg sammen og legge planer for framtida og utviklingen av morgendagens lokalsamfunn. I så måte er årets utgave av Bysprinten et godt eksempel på at det umulige er mulig – det krever bare litt mer av alle sammen.

Kommentarer til denne saken