Gå til sidens hovedinnhold

«Det gleder også meg hvis det ikke kommer vindmøller på Øyfjellet»

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres vindkraftjubel

Skal være så edruelig å si; ja det gleder også meg hvis det ikke kommer vindmøller på Øyfjellet.
Men det forandrer allikevel ikke hovedproblemet som møter deg når du kommer opp på fjellet. I stedet for flott natur, skuer du utover et industriområde med monstermaster.
Dette blir ingen turistmagnet. Tvert imot så ødelegger vi for denne muligheten, en framtidig næring, som kan bli mye viktigere for Vefsn enn det vindmølleindustrien ser ut til å kunne bli.
Og vi ødelegger den for framtidige generasjoner.

Å kutte klimautslipp ønsker vel alle å gjøre. Og det må vi. Men vi er ikke pålagt å ødelegge naturen på veien. Vindkraft på land er svært arealkrevende og naturødeleggende og har i tillegg elendig effektivitet. Vi trenger ikke vindkraft på land, for det finnes gode alternativer som: vindkraft til havs, solenergi og ikke minst oppgradering av eksisterende vannkraft. Det er disse vi må satse på.

Det er tidligere uttalt at oppgradering av eksiterende vannkraft kan erstatte den planlagte utbyggingen av vindkraft. Men det går trådt med oppgraderingen når regjeringen velger å subsidiere vindkraftnæringen.
Hvorfor skal ny vannkraft skattlegges så mye hardere enn vindkraft?
Er dette en «show off» fra myndighetens side overfor EU? Med at grønn vindkraft er grønnere enn grønn vannkraft. Ikke rart utenlandske investeringsfond ønsker å bygge ut vindkraft i Norge. Her må myndighetene ta grep slik at vi får utnyttet potensialet med vannkraft.
Så kommer solkraft for fullt, også i Norge. Her signaliserer Statkraft et potensialet på 40% solkraft innen 2050 og vil da være større og viktigere enn vindkraft.

Det kan være krevende å forsvare en tapt inntekt på 12 – 15 mill. kr for Vefsn kommune. Men det Høyre glemmer er hva en framtidig turistnæring kan gi av inntekt. Ingen har vurdert dette. I tillegg er det slik at verdien av vindmøllene skal vurderes på nytt etter 10 år. De har da en kortere gjenværende levetid noe som normalt vil gjenspeile seg i lavere eiendomsskatt til kommunen.

Danskene som har mange års erfaring med vindmøller har nå fått nok. Det danske folketinget har vedtatt en halvering, med reduksjon på mer enn 2000 vindmøller, innen 2030. Vi bør ta lærdom av danskene, og bevare naturen til framtidige generasjoner.

Øyfjellet er ikke et hvilket som helst fjell. Det har en nærhet til byen og oss mennesker som gjør det unikt som tur- og rekreasjonsområde, også i turistøyemed. Du kan stå på toget i Mosjøen og bare ved å gå, være på ville fjellet i løpet av 2 timer. Det blir aldri det samme hvis vi da skal skue utover et industriområde med monstermaster.

Litt flåsete sagt, men dog. Vi er i ferd med å selge vår naturressurs til et utenlands investeringsfond, med ødelagt fjell- og turområdet som resultat, bare for å bli sittende igjen med noen knapper og glansbilder.
Professor Øivind Anti Nilsen ved NHH (Institutt for samfunnsøkonomi) sier sitat: «Basert på våre funn, kan jeg ikke se at det er så mye å hente for lokalsamfunn som sier ja til utbygging av vindmølleparker. – Jeg må gi naturvernerne rett i at vindmølleutbygging ikke kommer kommunene særlig mye til gode».

Willy Moe Jacobsen

Kommentarer til denne saken