Gå til sidens hovedinnhold

"Det etterlatte inntrykket av den famøse festen blir et eksempel på en nesten ubegripelig dårlig dømmekraft"

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mens Ap-toppene brøt smittevernreglene til gangs og festet på en hotellsuite i Bodø, måtte folk flest i hele Salten etterleve et historisk strengt regime etter at regionen er kraftig rammet av ulike varianter av koronaviruset. Slik setter toppolitikerne en annen standard til andre enn seg selv, og demonstrerer til gangs forskjell mellom liv og lære.

Det er i ett og alt skandaløst at en rekke av Arbeiderpartiets toppolitikere i Nordland, anført av nestleder i Det Norske Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, kun timer etter at de strenge smittevernreglene ble innført, samlet sine politiske kamerater til fest på en hotellsuite i fylkeshovedstaden. Det etter at partiet hadde avholdt årsmøte der også ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, deltok. Man skulle derfor tro at de strenge reglene var godt kjent for alle deltakerne

Ap-nestleder Skjæran beklager og beklager. I tillegg forsøker han å bagatellisere sin egen deltakelse på partyet med at han kun tok en pils før han krøp til køys. Det må han gjerne gjøre, men det gjør ikke saken særlig bedre. Uansett blir det etterlatte inntrykket av den famøse festen et eksempel på en nesten ubegripelig dårlig dømmekraft. Og det er en mangel på dømmekraft utvist av toppolitikere som i neste omgang ber om folkets tillit når de skal legge premissene for våre liv her til lands. Vi kan knapt skjønne at det er mulig.

Også styret i Nordland Fremskrittsparti utfordret smittevernreglene da de fant det tvingende nødvendig å avholde et fysisk møte i Mosjøen lørdag. Kommuneoverlege i Vefsn, Hege Harboe Sjåvik, syntes ikke det var greit at et slikt møte ble avholdt. Selv karakteriserte Frp-toppene kritikken som storm i et vannglass, og at det var helt nødvendig å avholde møtet.

Dette er hendelser som hver for seg og til sammen ikke bidrar til å løfte politikernes og politikkens anseelse. Når de til de grader setter andre standarder for seg selv enn for andre vitner det om et gangsyn som ikke holder mål. Hvordan i alle dager skal Arbeiderpartiet, som har gjort det til en populær øvelse å kritisere regjeringens koronatiltak, debattere denne saken når partiets egen nestleder ikke utviser større respekt for smittevernreglene? Hvordan tror politikerne at de skal få et slitent folk til å være lojale mot reglene når politikerne selv er de første til å tøye dem, og trå langt over?

Det er mye mulig at festen i Bodø var en glipp og et utslag av øyeblikkets ubetenksomhet. Men det gjør uansett noe med troverdigheten og det gjør noe med respekten både for politikerne og for politikken.

Les også

Nordland Ap og Bjørnar Skjæran brøt koronareglene på fest etter årsmøtet: – Beklager!

Les også

Svarer på kritikken etter å ha samlet Frp-topper fra hele Nordland i Mosjøen: – Storm i et vannglass

Kommentarer til denne saken