«Det er skammelig og et brudd på de forutsetningene som det var enighet om»

Av
DEL

Regjeringens prioriteringer

Leder Regjeringen nær dobler pengebruken fra oljefondet i revidert nasjonalbudsjett. Men de har ikke funnet det verdt å prioritere ferdigstillelse av E6 i Grane kommune for et bagatellmessig beløp i den store sammenhengen. Det er på alle måter ille og en skandaløs prioritering.

I år skal det brukes 420 oljemilliarder over statsbudsjettet. Mye av dette kommer som en følge av alle krisepakkene som skal bidra til å hjelpe korona-rammede bedrifter over kneika. Neste fase blir å få hjulene i gang, blant annet gjennom tiltak for en grønn omstilling. Men midt i dette står E6 Helgeland sør og de to opsjonsstrekningene på noen kilometer. De har ikke regjeringen valgt å prioritere, til tross for sterke oppfordringer både fra et samlet Helgeland og fra fylkeskommunen. Det er skammelig og et brudd på de forutsetningene som det var enighet om da kommunene og fylkeskommunen gikk inn som garantister for lån til veiprosjektene.

Samtidig, på et spektakulært digitalt folkemøte mandag kveld, slo samferdselsminister Knut Arild Hareide fast at en ny stor flyplass på Mo i Rana skal realiseres. Det er ubegripelig hvordan statsråden, stikk i strid mot en rekke utredninger, går inn for å bruke milliarder til et ulønnsomt prosjekt et flertall av kommunene på Helgeland ikke ønsker seg, og som er en direkte trussel mot eksisterende lufthavnstruktur. Men slik pengesløsing kan regjeringen åpenbart tillate seg.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett er det også lagt fram nye krisepakker, blant annet for oljebransjen og mediebransjen. Disse blir det ventelig politisk dragkamp om, og dermed kanskje påplussinger. Regjeringen er ikke lenger en flertallsregjering, men Frp vil fortsatt være et slags støttehjul for å få det reviderte budsjettet igjennom. Det er grunn til å minne om at Frp-leder Siv Jensen var finansminister da det opprinnelige 2020-budsjettet ble laget.

På den annen side er det nå et helt annet budsjett som ligger på bordet. Og opposisjonen på Stortinget har fått mer makt siden Ap, Sp og SV nå har flertall sammen med Frp. Den såkalte firerbanden har presset fram store påplussinger på flere av krisepakkene. Hvordan dette vil arte seg i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett gjenstår å se. Vi tror det ikke, men håper opposisjonen og dermed flertallet på Stortinget, gjør endringer i regjeringens opplegg, ikke minst når det gjelder samferdsel.

Regjeringen skal ha ros for å gi kraftig gass, revidert nasjonalbudsjett sett under ett. Flere områder, deriblant kommunenes økonomi, synes å bli et springende punkt. Det er stor forskjell på den virkeligheten kommuner og fylkeskommuner opplever, og den kommunalminister Nikolai Astrup beskriver. Her blir det politisk krangel, og en krangel som vil bidra til at noen kilometer vei lengst sør i Nordland lett blir borte. Da ligger det langt mer politisk goodwill i å løfte fram et ulønnsomt flyplassprosjekt på Mo i Rana. Forstå det den som vil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags