Gå til sidens hovedinnhold

«Det er grunn til å advare mot stadige forsøk på å torpedere helseministerens beslutning om ny sykehusstruktur»

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styret i Helse Nord fulgte administrerende direktør Cecilie Daae sin innstilling og utsatte vedtektsendringen som åpner for å flytte ledelsen i Helgelandssykehuset til Sandnessjøen. Begrunnelsen er at vertskommune for det nye store sykehuset på Helgeland først blir klart i konseptfasen. Helse Nord-styrets beslutning er forståelig. Samtidig er det grunn til å advare mot stadige forsøk på å torpedere helseministerens beslutning om ny sykehusstruktur på Helgeland.

Prosessen med ny sykehusstruktur på Helgeland vil helt naturlig påvirkes av koronaepidemien. Viruset til tross. Helgelandssykehusets ledelse gjør det de kan for å sikre framdrift i prosessene, om enn ikke i samme tempo som i de opprinnelige planene.

Prosjektet er nå på startstreken til konseptfasen, der blant annet ulike lokaliseringsalternativer helt ned på tomtenivå, skal besluttes. I dette arbeidet skal tomtealternativer også i Leirfjord vurderes. En vedtektsendring om å flytte ledelsen skal i henhold til helseforetaksloven som et minimum angi kommunen ledelsen skal ha tilhold i. Derfor er det forståelig at styret i Helse Nord utsetter vedtektsendringen inntil vertskommune er valgt.

Samtidig gir dette sterke krefter nytt spillerom for å torpedere helseminister Bent Høies beslutning om ny sykehusstruktur på Helgeland. Som kjent innebærer denne beslutningen at det nye hovedsykehuset for Helgeland skal ligge i Sandnessjøen eller omegn. Dette har åpenbart falt sykehusforkjemperne i Rana tungt for brystet. Det har siden statsrådens beslutning vært jobbet aktivt for å legge brikkene slik at vi til syvende og sist står med ett felles sykehus på Mo i Rana.

Å flytte ledelsen nå ville etter vårt skjønn vært symbolsk viktig for å forsikre hele Helgeland at helseministerens beslutning skal følges opp. Når ikke det skjer, bør Helse Nord-ledelsen være svært oppmerksom på hvilke krefter som er sving for å påvirke de beslutningene som er tatt. Det er også svært viktig at ledelsen er tydelige på retningen i den forestående prosessen og at de følger opp ledelsen i Helgelandssykehuset.

Kommentarer til denne saken