Gå til sidens hovedinnhold

Det er god grunn til å spørre seg om åpningen av samfunnet og frislippet har vært og er en klok strategi

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Smittetall bekymrer

Koronapandemien er langt fra over selv om det fra mange hold kan virke som om nettopp det er tilfellet. I løpet av de siste ukene har antallet smittede økt i stort omfang. Men det som gir aller størst grunn til bekymring er at vi nærmer oss 200 koronasmittede innlagt på sykehus, samtidig med at flere andre virussykdommer er betydelig mer aktive i hele befolkningen.

Det var ikke måte på ståhei da koronapandemien nærmest ble avblåst med festivitas landet over 25. september i år. Med sin kommunikasjon har helsemyndighetene på en effektiv måte ufarliggjort koronaviruset. Resultatet er et frislipp og en åpning av samfunnet som kan vise seg å bli en betydelig utfordring videre utover høsten og vinteren.

Både i Vefsn og Alstahaug har det den siste uka kommet meldinger om flere smittede, og man har langt fra oversikt over smitteveier og nærkontakter. Aldri før i denne pandemien har det vært så mange innlagt med koronasykdom på sykehusene i Nord-Norge. I følge avisa Fremover i Narvik får fire personer behandling i respirator og seks personer får intensivbehandling. Det viser med all tydelighet at pandemien hverken er over eller mindre farlig enn tidligere. Det gjør ikke saken bedre at det kommer daglige rapporter fra sykehusene landet rundt om bekymring over antall smittede og at sykehusenes kapasitet til å ta seg av både koronasyke og andre som må ha sykehusbehandling, blir stadig mer presset.

Kommuneoverlege Tor Claudi i Bodø kommune har også uttrykt bekymring for utviklingen og hva som kan skje utover senhøsten mot jul og videre til vinteren. For hver dag smittetrykket øker, så blir det mer krevende å slå ned smittebølgen vi nå ser konturene av. Svært mye av ansvaret er lagt på kommunene og befolkningen, blant annet gjennom nødvendigheten av testing ved symptomer og en privatisering av ansvaret for å varsle nærkontakter ved koronasmitte.

Fra helsemyndighetenes og regjeringens side praktiserer man en vente-og-se-strategi. Det hadde vi skjønt dersom koronasmitten hadde stabilisert seg. Men nasjonalt går utviklingen den gale veien. I tillegg ser vi en smitteoppblomstring i store deler av Europa. Det gir god grunn til å spørre seg om åpningen av samfunnet og frislippet har vært og er en klok strategi. Det gjør ikke saken bedre at mange land allerede har besluttet å tilby en tredje vaksinedose til store deler av befolkningen, mens vi her til lands også i dette spørsmålet er avventende.

Vi har stor tiltro til at kommunene gjør det de kan for å begrense smittetrykket. Den samme tiltroen har vi til sykehusene som vil gjøre det de kan for å behandle det stadig økende antallet mennesker som har behov for innleggelse og behandling. Dessverre er ikke tiltroen til myndighetenes opptreden like betryggende. Vi tror det vil være klokt at man nå iverksetter nasjonale tiltak som kan stoppe smittespredningen landet over. Det kan gjøres med begrensede tiltak.

Alternativet kan lett bli en omfattende nedstenging som på nytt vil ramme både næringsliv og befolkning hardt

Kommentarer til denne saken