Gå til sidens hovedinnhold

«Det er enkelte «opplysninger» som kom fram på folkemøtet om Øyfjellet Vindkraftanlegg, som ikke kan stå ukorrigert»

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er enkelte «opplysninger» som kom fram på folkemøtet om Øyfjellet Vindkraftanlegg sist mandag, som ikke kan stå ukorrigert.

På spørsmål om forholdet mellom turisme og vindkraftutbyggingen, hevdet Morten Selnes fra Norconsult at det var stor interesse for vindkraftanlegg blant turistene i Norge. Han henviste til anlegget på Smøla, og at besøks- og overnattingstallene på øya hadde blitt ti-doblet etter at anlegget ble åpnet av Gro Harlem Brundtland i 2005 og de nærmeste ti årene.

- Dessuten har fergeforbindelsen blitt kraftig forbedret.

Men dette er bare litt av sannheten.

Anlegget på Smøla drives av Statkraft, og har vært et utstillingsvindu for vindkraft siden åpningen. Da de «grønne sertifikatene» kom, var det en mengde kommuner rundt i landet som ble oppsøkt av investorer, med planer om å anlegge lokale vindkraftverk. I tur og orden ble så kommunestyrer med tilhørende administrasjon invitert til et opphold på Smøla, for å studere et vindkraft-anlegg på nært hold, og høre om slike anleggs fortreffelighet. I klartekst kalles dette «smøretur», og var naturligvis ment for å myke opp kommunenes eventuelle motstand mot etableringen av et lokalt vindkraftverk. Når dette kom i gang, måtte det også hyppigere fergeanløp til.

Dette var grunnen til den voldsomme økningen i overnattinger, og de forbedrede fergerutene på Smøla. Ikke nysgjerrige turister som kom for å beundre de vakre tårnene og vindturbinene. Dette fortalte Selnes klokelig ikke noe om.

Noe han heller ikke fortalte på dette opplysningsmøtet, var at sist høst ble havørn nummer ett hundre, registrert drept av rotorbladene på Smøla. Ornitologene mener at antallet er mye høyere, siden sterkt kvestede ørn kan komme seg unna denne registreringen og dør et annet sted.

Når Selnes presenterte den store økningen i overnattinger og den bedrede fergeforbindelsen, er det helt riktig. Men å underslå resten, er å overskride grensen mellom fortielse og løgn. Spesielt når han hevder, at det var den sterke interessen fra turistene som var årsaken.

Jeg håper ikke dette var en standard for opplysningene vi fikk på dette møtet.

 

Kommentarer til denne saken