Gå til sidens hovedinnhold

«Det er en kritisk infrastruktur som 27 prosent av befolkning i vårt fylke ikke har tilgang til»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nest dårligst på internett

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har gjennomført en undersøkelse for å avdekke befolkningens tilgang til moderne bredbånd. Undersøkelsen avdekker at Nordland fylke kommer nest dårligst ut i landet. Bare 73 prosent av befolkningen har tilgang. Pandemien som herjer oss viser hvor avgjørende viktig det er å ha tilgang til bredbånd. Det er en kritisk infrastruktur som 27 prosent av befolkning i vårt fylke ikke har tilgang til.

Helgelendingen har gjennom en rekke reportasjer og lederartikler påpekt at svært mange på Helgeland, og i Nordland, ikke har tilgang til moderne bredbånd. Standardsvaret både fra politiske myndigheter har vært at over 98 prosent av befolkningen har denne tilgangen. Nå viser Nkoms undersøkelse at det kun er i Oslo at 98 prosent av husstandene har tilgang bredbånd tilsvarende 100 megabit, som er betegnelsen på moderne bredbånd.

Les også

Hattfjelldal og Grane planlegger utbygginger: – Internett skulle vært på samme nivå som strøm

Det er særdeles nedslående å registrere at Nkoms undersøkelse også slår fast at det er store forskjeller på by og land. Mens man i tettbygde strøk har en relativt god tilgang på bredbånd, har så vidt over halvparten av dem som bor på landsbygda samme tilgang. Det harmonerer godt med vårt politiske regime som forfekter konkurranseutsetting, gjerne internasjonalt, i stort sett alt som dreier seg om samfunnsbygging, herunder også utbygging av bredbånd og telefoni. Svært mange samfunnsbyggende tjenester vil aldri være bedriftsøkonomisk lønnsomme her til lands. Til er landet vårt for langstrakt og bosettingen for spredt. Men det skjønner ikke leverandører fra Kina, Tyskland, Frankrike eller andre tett befolka land – om enn si Oslo.

Som en del av krisepakkene regjeringen lanserte før påske var også 150 millioner kroner til utbygging av bredbånd. Vårt håp er at kommunene på Midt-Helgeland kjenner sin besøkelsestid og sier klart fra om at deres kommune nå skal prioriteres. Som eksempel kan vi nevne Hattfjelldal kommune der deler av kommunens innbyggere har et mildt sagt historisk bredband med en makskapasitet på fem megabit, på gode dager. Mange har heller ikke mobildekning og til alt overmål har Telenor truet med å kutte kobberkabelen som forsyner dem med fasttelefoni.

Senterparti-politiker Siv Mossleth påpeker i en artikkel i Avisa Nordland at bredbånd er en kritisk infrastruktur alle skal ha tilgang til. Da håper vi virkelig at hun bruker sin makt til å påvirke slik at både bygd og by får tilgang på moderne bredbånd. Noe annet vil være politisk fallitt og det beste beviset på at folk verdsettes forskjellig alt etter bostedsadresse.

Les også

Kim og Siv spurte om kobbernettet og mobildekning i Stortinget: – Det er tydelig at ministerens beroligende ord ikke holder mål

Kommentarer til denne saken