Det bør være et mål for alle virksomheter å videreutvikle de mulighetene som ligger i økt samarbeid

Av
DEL

Leder Næringslivet på Helgeland er i bedring etter en vårens nedtur på grunn av koronapandemien. Krisen mange spådde da pandemien rammet for alvor er håndtert på en imponerende måte. Selvsagt er det variasjoner alt etter bransje, men hovedinntrykket står seg, og det er på alle måter bra.

Det er hovedkonklusjonen i en rykende fersk undersøkelse Helgeland Sparebank har gjort blant bedrifter i regionen. Resultatene ble presentert av direktør for bedriftsmarked i banken, Bjørn-Tore Brønlund under bankens Drivkraft-konferanse i Mosjøen onsdag. «Optimismen er tilbake», slo han fast under presentasjonen.

Et stort flertall av de spurte sier virksomheten går bedre enn fryktet, og at lønnsomheten vil bedres i løpet av året. Ingen ting er viktigere enn nettopp det. Et levekraftig og oppegående næringsliv med tro på framtida er selve grunnlaget for sysselsetting, innovasjon og videre utvikling. Selvsagt er det bransjevariasjoner, og det er ingen grunn til å skyve under teppet at noen virksomheter har opplevd og opplever svært krevende tider.

I undersøkelsen svarte også et overveldende flertall at samarbeid på Helgeland er særdeles viktig for å sikre videreutvikling vekst. Ikke minst fordi det er i møte med andre aktører at innovasjon skjer og at nye virksomheter kan blomstre. Men bankdirektøren understreket helt korrekt at vi fortsatt har mye å gå på. Det bør være et mål for alle virksomheter å videreutvikle de mulighetene som ligger i økt samarbeid. Samtidig kan ingen la seg overraske over at det i en region som Helgeland vil være saker som skaper debatt. Men beskrivelsen av Helgeland som «Norges Balkan» er betydelig overdrevet.

Samarbeid vil etter vårt skjønn også være helt avgjørende for å makte det grønne skifte. Vi går mot en grønnere framtid der bærekraft vil være av stor betydning også når det gjelder kredittvurdering. I så måte er banknæringa i full sving for å posisjonere seg som en drivkraft i denne transformasjonen.

Men næringslivet på Helgeland er godt rigget for å ta utfordringen. Evnen til omstilling og verdien av å iverksette virkningsfulle tiltak i den pågående pandemien, har gitt oss nyttige erfaringer som også bør kunne anvendes når samfunnet definitivt går mot en grønn framtid.

Helgeland Sparebanks undersøkelse gir et bilde av et næringsliv som i det store bildet preges av optimisme og framtidstro, og det til tross for krevende tider og en uforutsigbar framtid. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det viktige nå er å ta optimismen videre og bruke de virkemidlene som er nødvendig for å sikre videre omstilling.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags