Gå til sidens hovedinnhold

Det blir vanvittig vått i lavlandet, stor fare for kaos på fjellet og sterk vind på kysten

Artikkelen er over 2 år gammel

Det meldes om svært mye regn torsdag og natt til fredag.

(RanaBlad): Vakthavende meteorolog Magnus Haukland ved Værvarslinga for Nord-Norge sier at det er en front på vei inn mot kysten av Nordland som tar med seg mye nedbør.

– I lavlandet vil det bli ganske heftig regn hele torsdag. Det er sendt ut varsel om regn opp til 80–100 millimeter i løpet av 24 timer. I tillegg blir det varm vind fra torsdag kveld og det blir sterk kuling på kysten fra sørvest. Det kan komme vindkast opp mot 30 meter i sekunder innover land, sier Haukland.

Usikker på snøgrensen

Det Haukland er mest usikker på, er hvor lavt snøgrensen vil gå.

– Det blir nok kortvarig regn torsdag kveld opp til tusen meter over havet, men utenom det blir snøgrensen mye lavere. Så det blir ikke altfor mye snøsmelting til fjells, men i lavlandet vil det nok gå unna, sier Haukland.

Meteorologen regner derfor med at det kan bli kaos på fjellovergangene. Kjøreforholdene i byen og i lavlandet kan også bli varierende med lokalt mye vann i veibanen.

Gult og rødt farevarsel

Væromslaget gjør at det er sendt ut gult farevarsel for regn, vind (i hovedsak for kysten) og jordskred, og rødt farevarsel for snøskred. Det betyr stor fare for snøskred som utløses naturlig. Dette varselet gjelder hele Helgeland, Salten og Ofoten.

– Man bør nok helst holde seg unna snøskredterreng, er Hauklands klare oppfordring.

Om det blir en dag med heftig regn, blir det også vær i helga.

– Etter hvert blir det liten storm på kysten av Nordland fra vest-sørvest fredag. Fredag til søndag blir det kjøligere luft, og natt til fredag blir det overgang til snø også i lavlandet. Det blir bra påfyll av nedbør i helga, selv om det ikke blir like mye som torsdag og fredag. Det blir mye vær framover, sier meteorologen.

 

Kommentarer til denne saken