Gå til sidens hovedinnhold

Det blir svært spennende å se hvordan en nord-tung nordlandsbenk makter å tale regionens sak

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nord-tung nordlandsbenk

For første gang på svært lang tid står Midt- og Sør-Helgeland uten en eneste stortingsrepresentant de neste fire årene. Hverken Trine Fagervik (Sp) eller Hanne Dyveke Søttar (Frp) får plass på tinget. Det blir svært spennende å se hvordan en nord-tung nordlandsbenk makter å tale regionens sak i ei tid med blant annet mange og tunge industrietableringer.

Senterpartiet er den store vinneren nasjonalt og har aldri før hatt større oppslutning i Nordland i et stortingsvalg. Også Arbeiderpartiet har gjort et meget godt valg i fylket og sikrer seg tre representanter på Stortinget. At tredjekandidat, 30 år gamle Øystein Mathisen fra Kjerringøy, skulle sikre seg stortingsplass, kom nok som en overraskelse på de fleste. Han har vært relativt anonym i store deler av valgkampen, men vært løftet fram i innspurten. Høyre berget med et nødskrik to stortingsrepresentanter fra Nordland, mens Fremskrittspartiets andrekandidat, Hanne Dyveke Søttar, ikke får fornyet tillit. Kampanjen til Frp i Rana har nok til en viss grad vært med å påvirke sluttresultatet.

Av de ni stortingsrepresentantene fra Nordland er Aps Bjørnar Skjæran fra Lurøy den med bostedsadresse lengst sør i fylket. De øvrige åtte kandidatene kommer fra Salten, Ofoten og Vesterålen. Det borger for at det må jobbes svært aktivt på lokalplanet for å sikre seg at Midt- og Sør-Helgelands røst blir hørt inn i Stortinget og i den nye regjeringen.

Av de mindre partiene er det grunn til å merke seg partiet Rødts framgang både i Nordland og nasjonalt. Partiet får en oppslutning på over fem prosent i Nordland, et historisk godt resultat og er en hårsbredd fra å få inn en representant fra fylket. Det er også grunn til å merke seg MDGs elendige valg. Partiet havner under sperregrensen og vil få svært begrenset politisk innflytelse. Det samme kan sies om Krf som også havner under sperregrensen og er redusert til et mikroparti.

Trolig vil Nordland sitte igjen med en, kanskje to, statsrådsposter når regjeringsforhandlingene mellom Ap, Sp og SV er avsluttet om et par uker. Aps Bjørnar Skjæran spås som en aktuell kandidat som næringsminister, mens Sps Willfred Nordlund kan bekle posten som samferdselsminister. Men først skal forhandlingene gjennomføres. I følge landets nye statsminister Jonas Gahr Støre har det vært gjennomført sonderinger både med Sp og SV for å finne et parlamentarisk grunnlag for en flertallsregjering.

Forhandlingene blir åpenbart krevende i mange konfliktsaker, særlig mellom Sp og SV. Men kamelene blir neppe flere enn at de kan svelges fordi lysten på regjeringsmakt er stor hos begge partiene. Vårt håp er at den nye regjeringen speiler hele landet, og at manglene på politisk tyngde fra Midt og Sør-Helgeland ikke øker avstanden mellom lokalsamfunnene og regjeringskorridorene.

Kommentarer til denne saken