Gå til sidens hovedinnhold

"Det at flertallet i styret velger å nekte å anerkjenne sine egne studenter, er bare flaut"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(iSandnessjøen)

Smålighetens nådegave

Khrono kunne den 17. desember melde at styret ved Nord universitet nekter å gratulere studentene på Nesna som tidligere denne uka vant tittelen årets navn i akademia. Representant for undervisnings- og forskningspersonalet, Tor-Helge Allern, hadde på styremøtet på onsdag fremmet et forslag om en gratulasjon med følgende innhold:

«Styret for Nord universitet berømmer Nesnastudentene for deres engasjement, maktkritiske argumentasjon. Studentene på Nesna har vist en integritet, saklighet og akademisk redelighet som bør være en målestokk både for ansatte, studenter og ledelse ved Nord universitet. Styret ved Nord universitet beklager tidligere negative omtaler av kvaliteten på Nesnastudenter, og finner det rimelig at de også får fullføre sin lærerutdanning ved det studiested de ble tatt opp»

Resten av styret, med unntak av Torill Risøy, hadde en annen oppfattelse, og nestleder Bjørg Tørresdal valgte å blande sammen studentene på Nesna med Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland i sin argumentasjon. Hun mente at Folkeaksjonen har kommet med trusler og personangrep både mot rektor og medlemmer av styret. Dette er drøye anklager, som ikke gis belegg. Hun beskriver også da Folkeaksjonen reiste seg og flekset musklene mot styrevedtaket på Værnes den 26. juni 2019, og kaller det «den knyttneven som ble reist mot styret» og at hun aldri har opplevd noe slikt i en demokratisk sammenheng før.

Her bygger altså flertallet i universitetsstyret sin argumentasjon på falske beskyldninger mot Folkeaksjonen, og bruker dette som grunn til å ikke anerkjenne sine egne studenter – en helt annen gruppe mennesker, som har vunnet en historisk og prestisjetung pris. Slik vi ser det, har studentene opptrådt redelig og saklig hele veien, og har hverken truet eller trakassert noen.

At styret nå nekter å anerkjenne egne studenter fordi de har tilknytning til Nesna, og bruker Folkeaksjonens historie som begrunnelse, viser en smålighet vi ikke kan fatte, og langt mindre akseptere.

Det at flertallet i styret velger å nekte å anerkjenne sine egne studenter, er bare flaut. Og verre blir det når de tyr til sammenblandinger og udokumenterte anklager i sin begrunnelse. Dette faller inn i en etterhvert veletablert tradisjon ledelsen ved Nord universitet har for å frata Helgeland, Nordland og norsk akademia noen grunn til å ha tillit til Nord universitet.

Utdanningsforbundet på Helgeland tar sterk avstand fra Nord-styrets falske anklager og slette behandling av studentene. Vi vil samtidig gratulere studentene som står rakrygget i en storm av smålighet fra sin egen universitetsledelse.

Utdanningsforbundet på Helgeland, ved lokallagene

Utdanningsforbundet Alstahaug, Utdanningsforbundet Brønnøy, Utdanningsforbundet Hattfjelldal, Utdanningsforbundet Herøy, Utdanningsforbundet Leirfjord, Utdanningsforbundet Lurøy, Utdanningsforbundet Nesna, Utdanningsforbundet Rødøy, Utdanningsforbundet Træna, Utdanningsforbundet Vega, og Utdanningsforbundet Vevelstad.

Les også

Vedtok å ikke gratulere nesnastudentene: – De har kommet med trusler og personangrep

Kommentarer til denne saken