Vi som jobber i Helgelendingen har som mål å engasjere og opplyse leserne våre hver eneste dag med en god miks av nyheter og leseverdige historier. Men skal vi lykkes med samfunnsoppdraget vårt, må vi også sørge for å nå fram til yngre lesere.

Tidligere i høst viste en undersøkelse fra Medietilsynet at hele ni av ti barn og unge mellom 9 og 18 år er aktive på sosiale medier. For 17-18-åringene er det tilnærmet 100 prosent. Lesing av norske nyhetsmedier er tilsvarende redusert blant de yngste. Andre undersøkelser viser at barn og unge har sosiale medier som Facebook, Instagram og You Tube som sin foretrukne kilde til å orientere seg om det som skjer i samfunnet.

Det er all grunn til å være bekymret over utviklingen. På sosiale medier vet vi at de etiske og personvernmessige utfordringene er mange, med ukritisk spredning av rykter, falske nyheter og konspirasjonsteorier. De globale tek-gigantene som Meta og Google samler også inn store mengder informasjon om sine brukere, som ikke er regulert på samme måte som for norske medieselskaper. Etter hvert har det blitt stadig klarere at sosiale medier ikke bare er egnet til å bygge bru mellom mennesker, men også er et effektivt verktøy for å splitte og skape konflikt. Noen går så langt som til å hevde at spredningen av desinformasjon på sosiale medier truer fundamentet i vår demokratiske styreform.

Likevel er Helgelendingen, i likhet med de fleste andre norske medier, til stede på sosiale medier. På Facebook-sidene for Helgelendingen og iSandnessjøen kan lesere få med seg noen utvalgte saker fra dagens nettavis. Nå utvider vi med egne kontoer på Instagram, både for Helgelendingen og for iSandnessjøen.

Det gjør vi fordi vi erkjenner at vi må være til stede der hvor yngre lesere også befinner seg. Det er ingen hemmelighet at flertallet av leserne våre er 40 år eller eldre. Skal kvalitetssikrede, redaktørstyrte medier fortsette å være en motvekt til antidemokratiske strømninger, må vi sørge for å få de yngre med oss. Dessuten tror vi at det er ekstra viktig at brukerne på sosiale medier også kan finne nyhetskilder som er sannhetssøkende, kvalitetssikret og balansert.

På Instagram kan vi også vise fram litt andre sider av oss selv og kanskje dele noen uhøytidelige øyeblikk fra det indre livet i en lokalavis. For selv om vi tar samfunnsoppdraget vårt på ramme alvor, vil vi fortsatt overraske, underholde og glede leserne våre med gode historier og skråblikk på verden rundt oss. Uansett hvilken plattform vi formidler innholdet vårt på.

Jonas Brække, sjefredaktør