Gå til sidens hovedinnhold

Denne eliten kom videre som eneste fra Nordland: – En stor anerkjennelse

En okse fra Nordland topper lista, og den kommer fra Leirfjord kommune.

(iSandnessjøen)

– I slutten av september ble hele 25 NRF-okser valgt ut som eliteokser gjeldende fra oktober til desember 2021, heter det i en pressemelding fra Geno, som er et samvirkeforetak eid av 8.700 norske storfebønder med avlsarbeid og utvikling av Norsk Rødt Fe sin utvikling som hovedoppgave.

NRF-eliteoksen fra Nordland er 12126 Lundestad-P fra oppdretter Løkås Samdrift, som holder til i Leirfjord kommune. Denne oksen havnet også på lista i mai 2021.

– 12126 Lundestad-P er med videre fra forrige periode. Oksen er kollet (som vises med P etter navnet). Dette vil si at den er født uten hornanlegg, og gir stor sannsynlighet for kollete avkom, heter det i pressemeldinga.

12 av oksene i denne gruppa er kolla. To av de er homozygot kollet (genetisk hornstatus KK). Alle avkom etter disse blir kolla.

Stor anerkjennelse

Videre heter det at for oppdretterne er det en stor anerkjennelse å få levere en NRF-okse som blir valgt ut som eliteokse av Geno. Oppdrettere av NRF-eliteokser mottar avlsdiplom fra Geno. Avlsdiplom blir tildelt én gang per okse og overrekkes fortløpende etter at oksen er vedtatt brukt.

Utvalget skjer kun fire ganger i året og den aller beste NRF-oksen gjennom året blir premiert med Genos høyeste utmerkelse – avlsstatuetten.

– I snitt har oksene 34 i samla avlsverdi, men de varierer fra 25 til 47. Oksen 12172 Dynjo topper lista. Deretter følger flere okser i intervallet 35–40. De er alle generelt gode på mjølk og jur, og utover det har de ulike kvaliteter.

Kontroll

De 25 oksene som nå er tilgjengelig har 21 ulike fedre, 19 ulike morfedre, 20 ulike mormorsfedre og 18 ulike farfedre.

– Det er generelt et stort fokus på å ha kontroll på innavlsøkning i NRF-avlen, og dette teller tungt både i forbindelse med innkjøp av kalv (seminokseemner og embryokviger) og ved endelig utvelgelse av avlsdyr, heter det i pressemeldinga.

For dem som er spesielt opptatt av ystekvalitet, opplyser Geno at det denne gangen er en okse med den genetiske BB-varianten for kappakasein (12163), og tre okser med BA-varianten (12154, 12131, 12141). For betakasein har 15 okser A2/A2 varianten, mens ni har A2/A1-varianten.

Les også

Leirfjording i en klasse for seg

Kommentarer til denne saken