Vanligvis spiller Heike Skipnes på treningene til Mosjøen sjakklubb sammen med andre. Nå er det ingen treninger, men det er masse muligheter til å delta i turneringer på nettet.

– Jeg har møte med klassen klokka halv 10, og etterpå gjør jeg skolearbeid. Så er jeg ute og spiller litt fotball og går på ski, men det er god tid til å spille sjakk, sier Heike som er en meget lovende sjakkspiller.

– Jeg vil bli god, og kanskje spille i NM eller store turneringer, sier han.

– Legger til rette

– Ingenting passer bedre enn å spille sjakk. Den siste tida har det tatt seg voldsomt opp, sier leder i Mosjøen sjakklubb Torger Nilsen.

Han vurderte å legge ut egne turneringer under koronakrisen, men vennskapsklubben, Hell sjakklubb, kom i forkjøpet.

– Vi har god kontakt med Torbjørn Dahl, som blant annet har vært turneringsleder i våre turneringer, og hans klubb har lagt til rette for turneringsspill. De tilbyr gratis sjakkturneringer resten av året hvis denne situasjonen varer lenge, sier Nilsen.

For noen uker siden inviterte Mosjøen sjakklubb til Helgelandsmesterskapet i lynhurtigsjakk, men dette er selvsagt avlyst.

– Hell Chess Academy inviterer oss til å følge deres opplegg. Det er sjakkturneringer fra mandag til fredag på kveldstid, og i tillegg lørdag og søndag midt på dagen.

Hobbyspiller hele livet

Pensjonist Øyvind Bergh lærte sjakk av sin far, og han har vært en ivrig hobbyspiller i alle år.

– Jeg har vært innom sjakklubbens treninger, men jeg er ikke aktiv spiller. Jeg koser meg med sjakken, og nå har det blitt ekstra mye spilling, sier Øyvind som satte i gang et parti mot en ukjent motstander da vi besøkte han mandag.

– Nettsjakk er ikke noe nytt for meg, og jeg har vel holdt på med det i 10–12 år. Akkurat nå er jeg inne på LiChess, og der er det flust av motstandere å velge mellom. Det er bare å legge ut et ønske om å spille, og så dukker det opp motstander.

Han forteller at han også spiller med venner på nettet.

– Det er en flott mulighet til å spille sjakk, og jeg møter faste motstandere som venner og sønnen min. Jeg spilte også mot pappa helt til han passerte 90 år, men det var ikke på nett, smiler han.

– Blir aldri lei

Heike Skipnes har spilt sjakk i mange år allerede, og han bruker mye tid på sjakken.

– Jeg ble litt lei da jeg gikk i andreklasse, og da sluttet jeg og holdt opp ganske lenge. Etterpå fikk jeg lyst igjen, og nå er det ikke snakk om å slutte. Jeg blir aldri lei sjakk, sier han bestemt.

Han har Torger Nilsen som trener, og han og noen av de andre spillerne i klubben har fått ekstratreninger.

– Pål er også trener, og gir oss masse gode råd, sier Heike.

Torger Nilsen forteller at Pål Andreas Hansen kom til Mosjøen som elev på Vefsn Folkehøgskole for noen år siden, og har blitt i Mosjøen.

– Trønderen var en meget god spiller som ung, og nå har han tatt opp igjen aktiviteten. Han er en ressurs for klubben, sier Nilsen.

Ønsker flere

Torger Nilsen ønsker at flere hiver seg med på sjakk framover.

– Vi anbefaler nå alle, både medlemmer og andre sjakkinteresserte, til å støtte opp om tilbudet fra Hell Chess Acedemy. Vi ber også om at nyheten spres videre til så mange som mulig, og det er enkelt å melde seg på turneringer.