Fure er daglig leder for Nasjonalforeningen for folkehelsen i Nordland. Mandag orienterte han om hva som må til for at kommunene kan kalle seg demensvennlige. Det er ikke store og vanskelige krav. Nei, først og fremst en avtale mellom kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen og deretter et enkelt kurs for ansatte i bedrifter og offentlige kontorer.

En times kurs

– Vi leverer alt av kursmateriell og kurset er kun på en time. Det kan tas på arbeidsplassen, gjerne på butikksenteret før åpningstid, eller til andre tidspunkter som passer bedre for andre bedrifter, sier Fure.

Han forteller at målet er at flere skal få kunnskap om demens og dermed økt trygghet og forståelse når en møter mennesker med sykdommen. En kort filmsnutt viser eksempler på gode råd når en skal ta imot eller ekspedere en dement i butikk, på kontoret eller bussen.

Fauske i front

– Det skal så lite til av kunnskap for å gjøre en forskjell, mener Erna Josefsen, leder for Fauske demensforening.

Hun har erfart at både tidligere og nåværende ordfører i Fauske var med på det første møte om demensvennlig kommune og begge gikk inn for avtale med nasjonalforeningen. Det samme gjorde kommunestyret.

I løpet av ett år er det holdt flere kurs med til sammen 90 personer for å oppfylle målet om en demensvennlig kommune. Mange forretninger og kontorer har fått logoen og merket på døra som forteller om at bedriften er demensvennlig og flere kommer.

Leder i Vefsn demensforening hadde invitert bedrifter, politikere, men var skuffet over frammøtet.

– Men vi gir ikke opp, sier hun og ser fram til demensvennlig Vefsn kommune.

20 personer deltok på møtet og blant deltakerne var også personer fra Grane og Hattfjelldal.