«Mange av oss har skjønt lenge at bunadsgeriljaen Helgeland sloss for Sør-Helgeland, ikke for oss nord for fjellet»

Av
DEL

LeserbrevBunadsgeriljaen Helgeland

Da det ble klart at de 12 ble enige (trur jeg) om ett stort sykehus på Tovåsen, kom pressemeldinga fra bunadsgeriljaen Helgeland, der kampen om 2 sykehus blir forlatt. I realiteten betyr det at de godtar nedleggelse av fødeavdeling i Mo i Rana. Det er noe spesielt for en organisasjon som kaller seg "En landsomfattende bevegelse for føden", med slagordet "Vi gir oss aldri". Vel, for oss i Rana var ikke dette noen bombe. Mange av oss har skjønt lenge at bunadsgeriljaen Helgeland sloss for Sør-Helgeland, ikke for oss nord for fjellet.

et leserinnlegg av bunadsgeriljaen Helgeland 06.11.19 i Rana Blad, argumenteres det voldsomt over hvor viktig det er med sykehus med akuttfunksjoner, og dermed et fullverdig fødetilbud, i nærheten der man bor. Samtidig presiseres det at sentralisering ikke er veien å gå. Til tross for dette, ønsker dere å legge ned fødeavdelingen i Mo i Rana bare dere får det store sykehuset med fødeavdeling, som da skal dekke alle fra Hattfjelldal og Grane til Rana, Nesna og Lurøy. Vet dere, det løsner morkaker i Mo i Rana også.

Det skjer at fosterlyden blir faretruende dårlig her nord for fjellet også. Hvor er solidariteten dere så ofte etterlyser fra oss ranværinger? Dere er altså tydeligvis svært komfortable med at Leirfjord får det ene sykehuset på Helgeland, og at luftambulansen er i Brønnøysund. Hva så når det blir akutt for en fødende på Mo? I samme leserbrevet kritiseres vi for å ikke støtte dere i ønske om 2 fullverdige sykehus på Helgeland. Nei, vi gjør ikke det. Rana forholder seg til realitetene, som er grundig avklart av Helse Nord og Høie. Det er verken mulig økonomisk, eller faglig, å drifte 2 likeverdige sykehus på Helgeland. Rana har fra dag 1 sagt at det er nødvendig med 2 sykehus. Det store i Mo i Rana, og ett mindre i Sandnessjøen, samt DMS i Mosjøen og Brønnøysund.

I dette ligger det at begge sykehusene skal ha akuttkirurgi og fullverdig fødeavdeling. Dette er presisert av Waage, som også tok opp saken i møte med Høie på Stortinget. Høie ga klar beskjed om at det er fullt mulig at et mindre sykehus kan ha akuttkirurgi og fødeavdeling. Vi kjemper for at det store sykehuset skal til vår kommune, akkurat som andre kjemper for sin kommune, men det er tydeligvis ikke lov av Rana. Neida, da er vi som stormåsen, som skriker "ska ha, ska ha".

Det aner meg at stormåsen sør for fjellet skriker like høgt. Bunadsgeriljaen er altså fornøyd med de 12 ordførerenes enighet om ett stort sykehus på Tovåsen, null DMS i Mosjøen, og ett DMS i Mo i Rana og Brønnøysund. Dette helt i strid med ressursgruppas anbefaling. Jeg begriper det ikke, men mistenker at Ranahatet overskygger fornuften.

Jeg skal love en ting, Line Rønning Føsker, leder av bundsgeriljaen Helgeland. Skulle dette bli innstillinga fra Helgelandssykehuset eller Helse Nord, skal jeg knytte neven jeg og. Uten bunad!


Marit Klomstadlien
Ranværing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags