«Ja, ansvaret for nedlegginga av Nesna ligger på regjeringspartiene»

Det er regjeringa som må ta ansvaret

Det er regjeringa som må ta ansvaret Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi i Senterpartiet sier for mye nei, har jeg hørt i valgkampen. Ja, vi sier nei når utvikling går i feil retning. Som kjent er andelen ufaglærte lærere i Norge høyt og størst i Nord-Norge. I Nordland mangler hele 10,3 prosent av de som underviser godkjent lærerutdanning. Det er derfor uforståelig for Senterpartiet at regjeringspartiene toer sine hender og aksepterer at styret ved Nord universitet vedtar å raserer høyere utdanning i Nordland. Da er det Senterpartiets oppgave å si NEI, fordi vi sier JA til høyere utdanning og kompetansearbeidsplasser i hele landet. Vi sier JA til utdanning av flere lærere i en region som mangler faglærte lærere i skolen. Og vi sier JA til utdannings av sykepleiere regionalt for å sikre tilgang på nødvendig kompetanse. Derfor sier vi NEI til å legge ned lærerutdanninga på Nesna, og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen

Senterpartiet var en enslig svale skeptisk til strukturmeldinga for høyere utdanning og de sammenslåingene i sektoren som regjeringen presset fram. Vi så at når denne snøballen begynte å rulle, kunne den bli vanskelig å stoppe. Senterpartiets advarsler i 2015 om at reformen ville resultere i nedlegging av studiesteder ble avvist som skremselspropaganda. Men nå står vi her og krisen for Nesna og Helgeland er et faktum. Nedriggingen av høyere utdanning på Helgelandskysten startet allerede i 2015. Rigga kamper er ulovlig i sport og spill, men her synes ikke regjeringa å bry seg. Faktisk har regjeringa i tildelingsbrevet pålagt Nord universitet å vurdere studiestrukturen. Ansvaret både for lærerutdanninga og bortfall av ca 220 arbeidsplasser på Nesna ligger så visst på regjeringas skuldre.

Strukturmeldinga ble vedtatt i 2015. Setninger som at: sammenslåinga gjelder instutisjoner, ikke studiesteder, og avtaler som at studiestedene skulle bestå og videreutvikles fordi de var så viktige for regional kompetansebygging og verdiskaping, skulle vise seg å være ingenting verdt.

Selv om både lokalpolitikere, studenter, ansatte ved universitetet og andre i månedsvis har advart mot konsekvensene, så er det stille fra regjeringen. Da jeg hørte Trine Skei Grandes uttalelser under partilederutspørringen på NRK, ble jeg derfor så provosert at jeg straks utfordret statsministeren på hvordan regjeringa kan la dette skje på sviktende grunnlag. Erna Solberg må ta ansvar når regjeringsmedlemmer utviser manglende kunnskap, eller feilinformerer. Men Erna Solberg tar ikke ansvar. Hun vil ikke svare, bare skyver minister Nybø foran seg. Nybøs melodi har vi hørt før. Den er ikke god.

Senterpartiet har gang etter gang utfordret regjeringa i denne saken, for å få fram konsekvenser av å sentralisere høyere utdanning. Det vil vi fortsette med! Dessverre er det usikkert om hele opposisjonen vil stå sammen i denne kampen. Endelig ser det ut til at Arbeiderpartiet har forstått konsekvensene og har gått fra: Sorry Sandnessjøen og Nesna, til å si at de vil være med på å stanse nedlegginga. Det er bra, men når Nina Sandberg (Ap) nylig beskyldte Senterpartiet for å ville «overprøve enhver styrebeslutning» i Stortinget, så er det et tegn på at kanskje ikke alle har skjønt alvoret. Nedlegging av Nesna er ikke akkurat en hvilken som helst eventueltsak.

Senterpartiet ser at det blir vanskelig å få flertall for forslag i Stortinget om å opprettholde utdanninga på Nesna. Lokale representanter for regjeringspartiene kommer med gode ønsker. Så langt har disse ønskene for Nesna hatt like stor virkning som konfektesken «Gode ønsker» har på en brukket rygg. I kommunevalget kan folket gi klare meldinger til Stortinget. Det haster med å omgjøre styrets beslutning, for vi vet at når usikkerheten brer seg, er det vanskeligere å beholde både fagfolk og studenter.

En regjering kan ikke fraskrive seg ansvaret og skyve styret ved Nord universitet foran seg. Senterpartiet vil ta ansvar. Lykkes det oss ikke i å stoppe nedleggingsvedtaket gjennom stortinget i høst, er Senterpartiet helt tydelig på at vi vil ta initiativ til dette ved regjeringsskifte, i 2021 - eller før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken