«Det er helt greit å være uenig i innholdet i en interpellasjon og et eventuelt forslag til uttalelse, men det er lite demokratisk å hindre behandling»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Avvisningen av Venstres interpellasjon om hjemmebasert palliasjon

I kommunestyremøtet 19. juni hadde Venstre v/Carola Karl Urvik en veldig god interpellasjon om hjemmebasert palliasjon. Det innebærer å gi folk et reelt valg dersom de ønsker å bli boende hjemme til de dør. Hun påpekte at Termik ville være en naturlig samarbeidspartner.
Filosofien bak dette kalles hospice, og den tidligere omsorgsavdelinga på Parken bo og service var basert på dette. De gode erfaringene fra den gjorde at det kom delegasjoner fra andre deler av landet for å lære av det som ble gjort. Dessverre ble den nedlagt etter lang og hard kamp da Samhandlingsreformen skulle innføres.


Ettersom jeg og de andre i Rødt sitter foran APs gruppe, så vi ikke bakover under avstemningen om behandling av interpellasjonen. Derfor ble vi og veldig mange andre veldig overrasket da ordføreren erklærte at behandling var nedstemt. Helgelendingen skriver at «APs kommunestyremedlemmer noe nølende strakte armene sine i været for å stemme mot å behandle interpellasjonen.
Ap hadde følgende i sitt program til stortingsvalget i 2017: «Styrke samarbeidet med ideelle aktører og frivillige, herunder støtte utprøving av hospicer i flere fylker i arbeidet med å styrke tilbudet til døende og deres pårørende.» Da blir det uforståelig at de stemte mot behandling.
Det er bra at Høyre markerer seg mot avvisningen, men jeg vil minne Jørn Clausen om at det samme skjedde med en interpellasjon i mai som jeg hadde for Rødt. Forskjellen var at da var det Høyre, FrP og VTP som hindret behandling. Det er helt greit å være uenig i innholdet i en interpellasjon og et eventuelt forslag til uttalelse, men det er lite demokratisk å hindre behandling.
 

Fordelen med interpellasjoner er at vi kan få en debatt på inntil en halvtime etterpå. Det kan vedtas en uttalelse eller det kan komme en egen sak i kommunestyret senere. Rødt har flere ganger benyttet seg av dette og fått vedtatt både gode uttalelser og egen sak. Da regjeringa foreslo å endre Arbeidsmiljøloven og åpne for flere midlertidige stillinger, fikk vi etter en interpellasjon vedtatt at kommunen ikke skulle benytte seg av dette. I kampen mot sosial dumping hadde vi en interpellasjon som resulterte i en sak der flertallet vedtok å innføre det som ble kalt «Skiensmodellen» for innkjøp og entrepriser, og der miljø og sosiale hensyn legges vekt på. Det fins eksempler også fra andre partier som har gitt resultater.
Erfaringene med dagens reglement for interpellasjoner viser at det hindrer debatt, og oppfølging som kan gi konkrete resultater. Derfor vil Rødt foreslå endring av dagens reglement i neste periode slik at det blir det samme som de har på fylkestinget. Der behandler de alle innsendte interpellasjoner. Jeg håper Venstre vil følge opp interpellasjonen slik at vi kan få denne viktige saken på dagsorden til høsten.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags