«De som ennå tror på dette vanvittige prosjektet på Øyfjellet, skifter naturligvis ikke mening»

Motstand:  – Værhaner har vi nok av, skriver Bjørn Økern  På bildet har han ordet under et møte på Kulturverkstedet der vindkraft var tema. Foto: John Christian Nygaard

Motstand: – Værhaner har vi nok av, skriver Bjørn Økern På bildet har han ordet under et møte på Kulturverkstedet der vindkraft var tema. Foto: John Christian Nygaard

Av
DEL

MeningerKommentar til lederen i Helgelendingen den 21. oktober.

Den lederen som Helgelendingen presterte den 21. oktober, var en snodig sak. Et saks-innlegg i forkant av møtet i Planutvalget dagen etter, for å påvirke utfallet.

Men det rareste er, at ordrette deler av lederen sto også i avisa Nordlys. Jeg tolker dette som et diktat fra den felles eieren A-Media. Virkelig flott i et land som hevder å være ytringsfrihetens høyborg! Men både Helgelendingen og Nordlys klorer seg fast i forestillingen om at vindkraftutbygging er en klimasak, og at fem tusen høringssvar vitner om en totalt egoistisk forvirring i befolkningen.

Avisen har ennå ikke fått med seg at det vi er vitne til med denne vanvittige vindkraftutbyggingen, er et pyramidespill for utenlandske investorselskap, basert på rasering av norsk natur, og med samtlige strømkunder i Norge som ufrivillige bidragsytere. Avisen blåholder ennå på at planene om etablering av Øyfjellet vindkraftanlegg er et klimatiltak, og en del av «det grønne skiftet». En vakker omskriving av tiltak som utelukkende har til hensikt å øke farten i økonomisk vekst. Norges bidrag med strøm gjennom eksportkablene til Europa, har ennå ikke bidratt til å stanse verken kull- eller gasskraftverk. Vår eksport bidrar kun til økt forbruk. Det er jo også hensikten.

Lederen argumenterer også med at «nordmenn flest er positivt innstilt til vindkraft». Og baserer seg på en mange år gammel spørreundersøkelse. Bak de fem tusen høringssvarene står det faktisk mange fler tusen mennesker. Bare bak høringssvaret til Naturvernforbundet står det tretti tusen medlemmer. Den holdningen om å ikke ville ha vindkraft i nærmiljøet, kaller lederen en «egoistisk innstilling». Men å rasere 55 kvadratkilometer fjellnatur, sauebeite, samisk tusenår gammel kulturell reindrift med mange arbeidsplasser, pluss hele Tverådalen for å bringe fram titusener av tonn materiell, med stopp i all næringsutvikling for reiseliv og økoturisme. For å overlate det til tysk administrasjon for noen glassperler og en håndfull Euro,- det er ikke egoistisk, hva? Til tyske Aquila Capital – som også er et Bitcoin fond. De gir ikke ved dørene, men veit å utnytte alt for å tjene penger. Vel bekomme Vefsn.

Slutten på lederen er en merkelig greie. «Vi trenger lokale og ikke minst nasjonale politikere som står oppreist når det blåser som verst. Værhaner har vi nok av.»

Med dette antyder lederartikkelen at de partiene som har snudd og nå protesterer mot etableringen av Øyfjellet vindkraftverk, er værhaner? Min tolking er stikk motsatt. De politikerne, lokalt eller nasjonalt, som ikke har sett seg blinde på at «det grønne skiftet» og vindkraft på land er et klimatiltak, men derimot oppdaget at det er en snedig måte å involvere kapitalinteressene for å skape økonomisk vekst og økt forbruk, – DE står nå oppreist. De som ennå tror på dette vanvittige prosjektet på Øyfjellet, skifter naturligvis ikke mening. Min antakelse er denne: For dem som startet dette sirkuset i Vefsn kommune, er det ennå håp om at vindkraftanlegget en dag står ferdig, og at de kan innkassere de millionene som venter på dem da.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags