Sentral opprustning og strategisk regional neglisjering

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Leirfjord kommune har i regi av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet gått inn for å bygge ut skolen på Leland til fremtidig overkapasitet, til en verdi av 40 millioner kroner. Ordfører Ivan Haugland snakker varmt om skoletilbud i avisene, men unngår å nevne grendeskolene med ett eneste ord, samt det faktum at de planlegger å bygges flere klasserom på Leland enn det demografien i skolekretsen skulle tilsi.

Det har nå kommet Rødt for øret fra flere hold at det ikke lenger blir utført vedlikehold av grendeskolene, fordi det på sikt ligger i kortene at skolene skal legges ned. Jeg regner med at både den politiske ledelsen og administrasjonen i kommunen kjenner seg igjen i dette bildet jeg nå tegner, og det viser igjen klart og tydelig den stille strategi fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Og disse kortene er dessverre ikke åpne for den gjengse velger. Sammen skal de altså neglisjere, for så å legge ned.

Skolen på Tverlandet er en anerkjent skole på grunn av sitt gode sosiale miljø. Foreldrene som sender barna sine til skolene på Tverlandet og i Ulvangen kan nå vurdere hvilket parti de stemmer, hvis de ønsker å beholde den lokale skolen. For Rødt har planer med grendeskolene, og det kan svare seg å stemme på en utfordrer. Mens andre partier snakker om kortsiktig reparasjon av vannet på Leland, kjemper vi for skoletilbudet i grendene. Vann vil man ha på Tverlandet også etter valget. Et skoletilbud kan man dessverre risikere å se langt etter dersom Arbeiderpartiet fortsatt sitter med makten.

En midlertidig oppadgående konjunktur

Vi har et stigende antall elever ved skolen på Leland, og det er viktig at vi arbeider for gode løsninger på dette. Men denne konjunkturen vil naturlig nok ikke fortsette oppover i det uendelige i en kommune som vår. Vi vil få en naturlig bølgedal i elevtallet, og derfor gjelder det å være smart. Hvis vi bygger ut skolen på Leland til den grad at det om 5-8 år vil stå klasserom tomme, sier det seg selv at dette vil bli brukt som politisk argument for å legge ned tilbudet på Kviting og/eller Ulvangen, og da spesielt hvis kommunestyrene bevisst har hoppet bukk over vedlikehold i fire nye år. Det må vi ta inn over oss, og enten akseptere, eller kjempe mot. Vi i Rødt har valgt det siste, og håper på å få velgerne med oss på det.
Rødt ønsker å bruke like mye penger på oppgraderinger av skolestrukturen over tid som Arbeiderpartiet legger opp til. Men vi vil prioritere annerledes. I Leirfjord ønsker Rødt å gå for forslaget som Senterpartiet har lagt fram for skolen på Leland. Det går på å bruke 30 millioner på utbygging av skolen på Leland, og legge opp til at vi ved den største pågangen utnytter “brakkeriggen” som kommunen har brukt flere millioner på å bygge, som jo er to fullverdige klasserom. Vi er en liten kommune, og det gjelder å tenke smarte løsninger, men smarte løsninger er ikke å gå inn for at mest mulig unger skal måtte kjøre skolebuss.

Ta vare på det vi har

Rødt ønsker å gå proaktivt inn og utvikle grendeskolene. Derfor ønsker vi altså å bruke totalt 40 millioner på å oppgradere skolestrukturen i Leirfjord over tid. Ikke bare på Leland, men hele skolestrukturen. Og det involverer også de andre skolene. Vi ønsker altså, dersom foreldrene til barna på skolene ønsker det, å oppgradere oppvekstsentrene innen en total kostnadsramme på 10 millioner, slik at totalen av offentlige midler til oppgraderinger blir det samme. På den måten får vi for alvor bukt med sentraliseringsspøkelset som sitter og glor på at bygningene forfaller, for så å bruke det som det endelige nådestøtet i argumentasjonen for nedlegging.

Det har gått opp for mange hva som er i ferd med å skje i landet vårt rundt sentraliseringsprosessen. Vi har det samme her i Leirfjord, men det er kanskje ikke så hyggelig for Arbeiderpartiet å snakke om midt i en valgkamp, og det er kanskje derfor de ikke har vært villige til å ta et standpunkt om de vil bevare grendeskolene i Leirfjord de neste fire år. Så jeg gjentar: ta et standpunkt! Enten vær ærlig med velgerne, kom ut av sentraliseringsskapet og si at “vi ønsker på sikt å legge ned grendeskolene”, eller svar “ja” på spørsmålet fra Rødt, om dere i likhet med oss vil frede skoledriften de neste fire årene.

Men vi må også ta grep, for det sier seg selv at barnefamilier ikke vil ha særlig lyst å slå seg ned i grendene og hjemtraktene hvis vi ender opp med at den ene grenda er ei brosteinsbelagt paradegate og kommunens tilbud andre steder likner det man ser på en dårlig organisert festival på sørlandet. Det gir uttrykket “bolyst” en ironisk vri.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags