«Vi for vår del hyller de ungdommene som benytter sin rett til å ytre seg»

Av
DEL

Engasjerte ungdommer

LederDenne uka har ungdomspolitikerne satt hverandre i stevne under skoledebattene på de videregående skolene både i Mosjøen og Sandnessjøen. Felles for debattene er svært mange tilhørere og engasjerte ungdomspolitikere. Det er på alle måter bra. Vi trenger unge mennesker som engasjerer seg og vi trenger unge mennesker som skjønner borgerplikten det er å stemme.

Skoledebattene og etter hvert skolevalgene, er faste innslag hvert valgår. Dette er viktige arenaer for å engasjere unge mennesker. Ekstra viktig er det i et lokalvalg. Å engasjere seg i utviklingen av lokalsamfunnet gjennom å skaffe seg kunnskap om lokalpolitiske saker er selve grunnlaget for et levende demokrati. Det er kun gjennom engasjement, en levende debatt og ved å bruke stemmeretten at demokratiet får den funksjon som vi ønsker det skal ha.

Utfordringen de senere årene har vært å anspore til engasjement for viktige saker og forståelsen for at alle har en stemme. Den største bekymringen er at de som ytrer seg offentlig, de som tar tydelige standpunkt og som ønsker å kjempe for sitt syn, for ofte blir utsatt for usakligheter og til dels hetsende oppførsel fra meningsmotstandere. Det er en vederstyggelighet som vi tar sterkt avstand fra. Vi skal være forsiktige med å legge skylden på noen, men framveksten av sosiale medier av ulik type er arenaene som oftest benyttes for å lire av seg denne typen usakligheter og ødeleggende utsagn.

Vi for vår del hyller de ungdommene som benytter sin rett til å ytre seg. De som melder seg inn i politiske parti og som bruker det som en arena for å kjempe for sitt syn, og de som stiller opp i debatter for å spre kunnskap og engasjement for lokale og nasjonale saker de brenner for. Ekstra bra er det at de blir møtt av et seriøst publikum som lytter, lærer og stiller spørsmål.

Slik kan vi få den offentlige debatten inn i skikkelige former, og ordskiftet kan ha den funksjon som vi vil det skal ha. Derfor er skoledebattene så viktige, og derfor oppfordrer vi gjerne til at skolene øker sitt fokus ytterligere på politisk debatt som en del av skolehverdagen og undervisningen.

Klart for Horva

I dag er det duket for en ny utgave av Horva Nordnorsk landbruksutstilling. I tre dager til ende er duket for opplevelser og fest i Sandnessjøen. For første gang arrangeres messa i sentrum av byen. Det vil føre til et yrende folkeliv fra morgen til kveld, og med en rekke spennende utstillere som dekker et bredt interessefelt. Vi for vår del ønsker lykke til og oppfordrer folk fra hele Helgeland til å utforske et særdeles spennende arrangement.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags