«Verken Nordland eller Nord Universitet er tjent med en ledelse som ikke kjenner fylkets beste»

Av
DEL

Nedlegging av studier

LederRektor Hanne Solheim Hansen i Nord Universitet ble møtt med protester da hun åpnet studieåret på Campus Nesna tirsdag. Både ansatte og studenter benyttet anledningen til å si klart fra hva de mener om nedlegging og sentralisering av studietilbud. Men uten at ledelsen ved universitet ser ut til å bry seg.

Bakgrunnen for endringene er forklart fra Nord Universitet som en økt satsing på forsking, og at dette utløser et behov for en annen måte å organisere universitetets virksomhet på. Konsekvensen er at Nesna er vedtatt nedlagt. Det samme gjelder tilbudet om desentralisert sykepleierutdanning i Sandnessjøen. Protestene har vært massive. Ikke minst fra ansatte og studenter på Nesna. Men også fra både lokalpolitikere, fylkespolitikere og stortingspolitikere. Regjeringen har ikke vært villige til å ta grep, og statsråd for forsking og høyere utdanning, Iselin Nybø fra Venstre, har opptrådt svært passivt i saken.

På den ene siden kan vi skjønne at regjeringen ikke vil gripe inn overfor rektors utredning og styrets beslutning. Konsekvensen ved en slik inngripen vil med stor sannsynlighet være at både rektor og styre må skiftes ut. På den andre siden finner vi det mildt sagt merkverdig at vi har en regjering som ikke tar grep når ledelsen ved en institusjon som Nord Universitet så til de grader er på ville veier. Hadde det vært vilje og evne til å følge opp løfter som ble gitt da Nord Universitet ble etablert, hadde man aldri kommet i denne svært ødeleggende og mildt sagt pinlige situasjonen.

Det er heller ikke til å skjønne at slike dyptgripende endringer ikke blir avstemt med politisk ledelse før de blir gjennomført. Det er politikerne som bevilger penger og det er politikerne som skal bygge landet. Da kan det ikke være slik at de ikke har en mening om hvordan utdannings-Nordland skal se ut. De kan heller ikke være komfortable med en rektor og et styre som kjører en viktig utdanningsinstitusjon for hele fylket rett i grøfta.

Det er varslet omkamp om nedleggingen av Nesna i Stortinget til høsten. Vi håper de som har varslet omkampen står ved sine løfter og at det til slutt kommer et vedtak som sier at Nesna skal bestå. At det innebærer at styret og rektor må finne seg annet å sysle med får så være. Verken Nordland eller Nord Universitet er tjent med en ledelse som ikke kjenner fylkets beste.

Eksplosjon i Rana

Flyplassgeneral Henrik Johansen spår overfor Rana Blad en positiv eksplosjon i Rana når en ny storflyplass kanskje står klar en eller annen gang i framtida. Direktør i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, jubler og mener trafikken blir så stor at det kommer til å lande og lette store jetfly både fra SAS og Norwegian både seint og tidlig. – Rana blir et Nav i reiselivet på Helgeland, spår hun. Vi for vår del tillater oss å advare mot kast i hjulet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags