«Stopp mistillitshysteriet mot syke og uføre!»

Av
DEL

LeserbrevÅrsmøtet i Rødt Vefsn tar sterkt avstand fra mistenkeliggjøringen og mistilliten mot folk som er syke, uføre eller av andre ulike grunner er brukere av NAV. For mange i dagens samfunn, har Norge et ekskluderende arbeidsliv. Når arbeidsmarkedet støter folk ut, blir det velferdsstaten som sikrer dem et minimum av inntekt og verdighet.

I kjølvannet av den enorme NAV-skandalen er det sjokkerende når Aftenposten nylig presenterte en løgnaktig grafisk framstilling for å underbygge den falske fortellingen om at en trygdebølge er i ferd med å drukne den norske velferdsstaten. De har beklaget det i etterhånd, men skaden var allerede skjedd. Det er skremmebilder som dette som er med på å bygge opp mistillitshysteriet i NAV-systemet.

Det som ikke nevnes er at regjeringas endringer i ordningen med arbeidsavklaring (AAP) førte til økt antall uføretrygdede og sosialhjelpsmottakere, og at unge uføre under 25 år får 68 000 kr mindre pr. år. Da perioden for arbeidsavklaring ble kuttet fra fire til tre år ble det over 60 % flere enn året før som fortsatt var syke og uten jobb eller trygd da de mistet ytelsen. De havner mellom to stoler og kan bli avhengige av sosialhjelp. Da må de først bruke oppsparte midler og selge unna ting av verdi, også boligen. Avisa Klassekampen hadde en reportasje 1. februar om fire syke mennesker som hadde blitt nødt til å selge boligen sin fordi de sto uten inntekt.

Ifølge NAV var det 3100 flere på sosialhjelp i 2018 som følge av regjeringas innstramminger. Det betyr at de overføres til kommunebudsjettene etter som det er kommunene som har ansvaret for sosialhjelpen. «Heksejakten» som har vært, og er, overfor syke mennesker i dagens Norge er et gufs fra en annen tid. Mange som har jobbet hele sitt voksne liv og som er blitt syke av alle belastninger som jobb og livet har medført, står uten inntekt. Dette er virkeligheten, dette er Norge 2020, og det snakkes altfor lite om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags